Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hazine Mart'ta 1.5 milyar dolarlık 10 yıl vadeli tahvil satmasının ardından, 2045 Şubat vadeli dolar cinsi tahvilin 1.5 milyar dolara artırımı için 3 yabancı bankayı yetkilendirdiğini duyurdu.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı internet sitesinden yaptığı açıklamada, 2045 Şubat vadeli dolar cinsinden tahvilin artırımı için BNP Paribas, Goldman Sachs ve JPMorgan Securities’e yetki verildiğini açıkladı.

Türkiye, Fed'in faiz artırımını ertelemesinden faydalanarak son bir yılın en ucuz borçlanma maliyetlerinden yararlanmak isterken, 2045 vadeli dolar cinsi tahvilin artırımıyla 2014'ten bu yana yaptığı en uzun vadeli eurobond satışını gerçekleştirecek.

30 yıl vadeli Türkiye tahvillerinin getirisi bu ay yüzde 5.15 ile yaklaşık 1 yılın en düşük seviyesine gerilerken, tahvilin 2014 yılında ihraçtaki kupon oranı yüzde 6.625 seviyesindeydi.

Fed'in Aralık'ta başlayan sıkılaştırma döngüsüne ara vermesi gelişmekte olan piyasaların yaralarını sarmasına yardımcı olurken risk iştahını da iyileştiriyor. Türkiye cari açığın finansmanı için sermaye girişlerine ihtiyaç duyuyor.

Hazine en son Mart ayında 1.5 milyar dolar miktarında dolar cinsinden tahvil ihracı gerçekleştirmişti. Türkiye bu yıl Ocak ayında açıklanan finansman programına göre uluslararası sermaye piyasalarından 4.5 milyar dolar elde etmek istiyor.

Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Hazine Müsteşarlığı, 2016 yılı dış finansman programı çerçevesinde Dolar cinsinden Şubat 2045 vadeli tahvilin artırımı (reopening) için bugün BNP Paribas, Goldman Sachs ve J.P. Morgan Securities’e yetki vermiştir."