Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) teşviğin artırılacağına ilişkin beklentileri ortadan kaldırması ve yatırımcıların dikkatlerini PetroChina Co. ve China Petroleum & Chemical Corp. gibi önemli şirketlerin karlarına çevirmeleri ile birlikte değer kaybetti ve haftalık kayıplarını genişletti.

Japonya haric MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3 düşüşle, Hong Kong saati ile 09:34'te 416.93 puana düştü ve haftayı yüzde 1.5 ve ayı yüzde 0.1 kayıpla geçmeye yöneldi. Hisse senetleri bu hafta, BOJ'un parasal teşviği artırmaktan kaçınması ve Canoc Inc. ve Oversea-Chinese Banking Corp. gibi şirketlerin karlarının yatırımcılarda hayalkırıklığı yaratmasının etkisiyle geri çekildi. Dikkatler şimdi Çin'in en büyük aracı kurumu Citic Securities Co.'nun kar açıklamasına ve haftasonu açıklanacak Çin imalat sanayi verisine çevrildi. Japonya'da piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalı.

Wellington'da Craig Investment Partners özel varlık araştırma müdürü Mark Lister, "Merkez bankaları, bir ölçüye kadar, cephanelerini tüketmiş gibi görünüyor," dedi ve "Daha fazlasını yaptıklarında elde edecekleri sonuçların sınırlı olacağı bir noktaya geliyoruz. Bu durum, oldukça fazla risk ile birlikte kırılgan bir görünümü işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya hisselerini içeren MSCI Asya Pasifik Endeksi bu hafta yüzde 1.6 düştü. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi ve Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi'nin her ikisi de yüzde 1.1 geriledi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 düştü. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.1 yükselirken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi yüzde 0.3 tırmandı. Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.7 düştü.