Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:30'da güncellendi)

Gümüş, doların 10 ayın en düşük seviyesine inmesi ve bunun soncuu alternatif varlıklara talebin artması ile birlikte bir yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine çıktı ve 2013'ten bu yana en iyi aylık performansını gerçekleştirmeye yöneldi. Altın Şubat ayından bu yana en iyi haftalık performansına hazırlanıyor.

Gümüş yüzde 1.8 yükselişle ons başına 17.8775 dolarfa kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 13:47'de 17.8027 dolara geldi. Metal Nisan ayında yüzde 18 değer kazandı. Altın yüzde 1.2 yükselişle ons başına 1,280.98 dolara kadar çıktıktan sonra 1,275.82 dolara geldi ve bu hafta yüzde 3.5 prim yaptı.

Altınının bu yılki rallisi, Japonya Merkez Bankası'nın Perşembe günü ilave teşviğe gitmekten kaçınması ve beklenenden daha zayıf çıkan ABD büyüme rakamının Fed'in tekrar faiz artırımına gitmeden önce verileri izleme kararını desteklemesinden ek güç aldı. ABD dolarının 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yenin dolar karşısında bu haftaki güçlü seyrinin de etkisi ile Haziran ayından bu yana en düşük seviyesine indi. UBS Wealth Management emtia ve Dövizden sorumlu icra direktörü Wayne Gordon, gümüşteki bu yükseliş serisinin, ivmeden ve dolardaki zayıflıktan kaynaklandığını söyledi.

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Gümüş bu ay metal grubunun starıydı ve oldukça etkileyici kazançlarını konsolide eden altından daha iyi performans gösterdi," dedi ve "Gümüşün daha iyi performans göstermesi şaşırtıcı değil. Altın-gümüş rasyosu yalnızca bir ay önce 80 seviyesinin üzerindeydi ve bu durum gümüşün yükseleceğinin tipik bir işareti" şeklinde görüş bildirdi.

Zaman Sorunu

Bir ons altın ile Şubat ayı sonunda yaklaşık 84 ons altın alınıyordu ve bu, 2008'deki finans krizinden bu yana en yüksek seviyeyi iaşret ediyor. Standard Chartered Plc analistleri Suki Cooper ve Nicholas Snowdon, 28 Nisan tarihli raporlarında, bu rasyonun şimdi, 2015 yılı ortalamasına paralel olarak, 70'lerdeki düşük seviyelere gerilediğini, ancak halen 60'ların ortasının uzun vadeli ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti.

Dolardaki zayıflığın etkisi oldukça güçlü. 22 ham maddeyi içeren Bloomberg Emtia Endeksi 2010'dan bu yana en büyük aylık kazancına ilerliyor. Diğer değerli metaller Nisan ayında ralli yaptı. Palladyum yüzde 11 tırmanırken, platin Ekim'den bu yana en iyi aylık performansına yöneldi.

Yatırımcılar gümüş biriktiriyor. Gümüş destekli exchange tradsed fonlarındaki (ETF) varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, artışını üçüncü aya taşıdı.

MineLife'ın kurucu direktörü ve kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "Gümüş sonunda hayat işaretleri gösteriyor," dedi ve "Gümüş, bir kez ivme oturduğunda, altındaki hareketi takip eder. Bu hareket olması yalnızca zaman sorunuydu" şeklinde görüş bildirdi.

(11:30'da güncellendi)