Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:55'te güncellendi)

Petrol, ABD'de üretimin Ekim 2014'ten bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin desteği ile son bir yılın en iyi aylık performansına yöneldi.

Vadeli petrol kontratları New York'ta bu ay yüzde 21 yükseldi ve böylece çıkışını üçüncü aya genişletmeye ve Nisan 2015'ten bu yana en iyi aylık yükselişini gerçekleştirmeye hazırlanıyor. ABD'de Çarşamba günü açıklanan resmi verilerine göre, petrol üretimi yedi hafta üst üste düştü. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, ülkesinin halen çok düşük olan petrol fiyatlarını yükseltmek için çalışmakta olduğunu kaydetti.

Sydney'de Fat Prophets analisti David Lennox, "Arz tarafında biraz hareket var ve bu durum, piyasa için bir miktar pozitif ivme sağladı," dedi ve "Ancak bu hareket piyasa fazlasında kayda değer bir azalma sağlamaya yeterli değil. Petrol fiyatlarında süren bir ralli görmemiz için öncelikle bu fazlanın giderilmesi gerek" şeklinde görüş bildirdi.

Petrol, bu yılın başlarında 2003'ten bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından, ABD üretimindeki düşüşün arz fazlasını azaltacağı beklentisi ile sıçrama yaptı. Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre, ABD'de petrol üretimi günlük 9 milyon varilin altına inerken, ham petrol stokları genişlemeye devam ederek 1929'dan bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 24 sent yükselerek varil başına 46.27 dolara kadar çıktıktan sonra, Londra saati ile 07:42'de 45.21 dolar seviyesine geldi. Kontrat Perşembe günü 70 sent tırmanarak 46.03 dolar ile 4 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışını yaptı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 9 üzerindeydi. Fiyatlar bu hafta yüzde 5.7 yükseldi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 16 sent ya da yüzde 0.3 yükselerek varil başına 48.30 dolara kadar çıktı. Kontratın vadesi Cuma günü doluyor. Daha aktif işlem gören Temmuz kontratı 19 sent yükselerek 47.96 dolara çıktı. Küresel gösterge Brent petorlü, ABD göstergesi WTI'a göre 2.07 dolar primli işlem gördü.

(11:55'te güncellendi)