Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bu yılın başında ABD ekonomisinin resesyona girmekte olduğundan korkan yatırımcılar için dün açıklanan ABD büyümesi bir teselli olsa da, ABD ekonomisi 2016'nın ilk çeyreğinde hız kaybederek yıllık bazda yüzde 0.5 büyüdü.

Bazı ekonomistler önümüzdeki dönemde büyüme rakamında yukarı yönlü revizyonlar yapılabileceğini söylerken, ABD ekonomisinde ilk çeyrekte yaşanan yavaşlamanın geçici olmayabileceğini ve bu durumda Fed'in faiz artırım sürecini erteleyebileceğini düşünenler de var.

Financial Times'in, ABD ekonomisinin ilk çeyrek performansına ilişkin derlediği ekonomist yorumlarına göre, MFR ekonomisti Joshua Shapiro, ABD büyüme verisinin herhangi bir sürprize işaret etmediğini ve yakın dönemde gelen dönemlik verilerin bir yansıması olduğunu düşünürken, Cebr ekonomisti Nina Skero, büyüme verisinin önümüzdeki dönemde yukarı yönlü revize edilebileceğini söylüyor.

Capital Economics ekonomisti Paul Ashworth, bu yıl yüzde 2 büyümenin ulaşılabilir olduğunu ve bu büyüme rakamının dahi ekonomiyi tam istihdama getirmek için yeterli olduğunu söyledi. Ashworth, "Önümüzdeki döneme dair beklentiler iyileşirken ve istihdam piyasası koşulları (işsizlik maaşı başvurularının geçtiğimiz hafta 43 yılın düşüğüne gerilemesiyle) hala güçlüyken, ilk çeyrekte ekonomik büyümede yaşanan zayıflığın Fed'i Haziran'da faiz artırımından vazgeçireceğinden şüphe duyuyoruz" dedi.

Markit ekonomisti Chris Williamson, ilk çeyrekte büyümede yaşanan zayıflığın istatistiki bir gariplikmiş gibi savuşturulmaması gerektiğini söylüyor. Williamson, "Endişelendirici bir şekilde, anketler ABD ekonomisini etkileyen bozuklukların ikinci çeyreğe de yayıldığını gösteriyor. Bununla birlikte ekonomik genişlemenin hızının hafifçe yükselerek yüzde 0.8'e çıkması da bekleniyor. Nisan ayı anketinde alınan sonuç iyi haber olsa da baskılanan büyüme oranı ekonominin hala kırılgan bir durumda olduğunu gösteriyor." diyor.

Williamson'a göre, Fed'in ABD seçimlerinden önce faiz artırmak için çok küçük bir şansı var ve ikinci çeyreğe ilişkin hayalkırıklığı yaratan veriler Fed'in faiz artırımını Aralık'a sarkıtmasına neden olabilir ve bu nedenle Fed için Mayıs verileri oldukça önemli.