Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye hisse senetleri, yükselişini dördüncü ayda da devam ettirdi ve hazine tahvilleri değer kazandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yeni Başkanı'nın önceliğinin enflasyon olacağı yönündeki taahhüdü, yatırımcılara yeni Başkan'ın hükümet tarafından gelen baskılar karşısında diz çökmeyeceği sinyalini verdi. Bu durum, Türk varlıklarının yükselişinde etkili oldu.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi, Nisan ayıdna yüzde 2.4 tırmanarak bu yılki yükselişini yüzde 19 seviyesine taşıdı. Hazine tahvilleri de, Fed faiz artırımlarındaki ertelemelerin riskli varlıklara olan desteği artırmasıyla birlikte, Nisan ayında değer kazandı. Türkiye iki yıllık gösterge tahvilin faizi 75 baz puan gerileyerek, Brezilya'nın ardından gelişen piyasalar arasındaki en güçlü yükselişi kaydetti.

Yatırımcılar, yeni Başkan Murat Çetinkaya'nın politika yapıcıların fiyat istikrarına odaklanacakları şeklindeki açıklamalarını olumlu karşıladı. Çetinkaya'nın açıklamaları, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer hükümet yetkililerinin faiz indirimine yönelik tekrarlanan çağrılarına uyacağına ilişkin endişeleri azalttı. Yıllık enflasyon Mart ayında yedi ayın düşüğü olan yüzde 7.46'ya gerilerken, Merkez Bankası'nın hedefinin iki yüzde puanından fazla üzerinde kaldı.

Deniz Yatırım Menkul Kıymetler kurumsal hisse senedi satış birim yöneticisi Gülşen Ayaz, “Yeni başkan ihtiyatlı bir duruş sergiledi ve doğru seçimleri yaptı. Çetinkaya'nın enflasyon tahminini değiştirmeme yönündeki kararı ekstra ihtiyatlılık işareti ve piyasanın duymak istediklerinden biriydi” dedi.