Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin geçen yılın son çeyreğinde kaydettiği büyüme rakamına işaret ederek, "Bu yılın ilk çeyrek büyümesinin de iyi olacağını ifade etmek isterim." dedi.

Olpak, Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Konferans Salonunda düzenlenen programda, Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) nisan ayı verilerini açıkladı.

SAMEKS'te bin 100 firmadan oluşan bir veri tabanlarının olduğunu anlatan Olpak, hizmet ve sanayi sektörüne sordukları sorulara aldıkları cevapları harmanlayarak sanayi, hizmet ve bileşik endeksi oluşturduklarını söyledi.

Her ayın son iş gününde bu verileri açıkladıklarını belirten Olpak, şöyle devam etti:

"Nisan ayı birleşik endeksimizin 55,7 değerinde olduğunu görüyoruz. Bir başka önemli husus grafiğin yönü de yukarıya doğru. Bizim bileşik endeksimiz bir önceki aya göre 4,4 puanlık bir artış gösterdi. Bu oldukça olumlu. Bunun altındaki en önemli faktör yüzde 29 ve 71'i oluşturan sanayi ve hizmet sektörü. Sanayi sektöründeki artış 7,7 puan, sanayi sektörü 60,2'ye ulaşmış, nisan ayı endeksinin içinde. Hizmet sektöründeki artış ise 3,1 puan, hizmet de 53,2'ye ulaşmış. Her ikisinin de 50'nin üzerinde olması zaten olumlu. Sanayinin 7,7 ile 60,2'ye ulaşmasını da biz son derece olumlu olarak değerlendiriyoruz."

Seçimler, terör, çevre ülkelerde yaşananlar ve dolardaki artışa ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Olpak, bütün bu olumsuzluklara rağmen geçen yılın üçüncü ve son çeyreğinde kaydedilen büyümenin son derece önemli olduğunu söyledi. Özellikle son çeyrekte kaydedilen büyümeye dikkati çeken Olpak, "Türkiye'nin 2015 yılını yüzde 4'lük bir büyümeyle kapatabilmesi, ülkemiz açısından son derece kayda değerdir. Son çeyrekte büyümeyle bu yıla giren Türkiye'nin ilk çeyrek büyümesinin de iyi olacağını ifade etmek isterim."

- "2016 altın yıl olabilir"

Olpak, farklı bir tablo yaşanmaması durumunda Türkiye'de 4 yıl boyunca seçim yaşanmayacağını belirterek, "2019 yılına kadar devam edecek bir süreçten bahsediyoruz. Hükümetin özellikle piyasa reformlarına odaklandığı, gündemine daha fazla aldığı, belirli periyodlarla ilan edip daha sonra da gerçekleşmesini kamuoyuna açıkladığı bir dönemde, biz bu yılı tüm ülkemiz açısından bir altın ve fırsat yılı olarak değerlendiriyoruz." dedi.


AA