Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, ihracat nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azalarak 11 milyar 443 milyon 283 bin dolar oldu.

TİM'in nisan ayı ihracat rakamları, EXPO 2016 Antalya'da Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.

Buna göre, ihracat nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azalışla 11 milyar 443 milyon 283 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk 4 ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,4 düşüşle 46 milyar 187 milyon 268 bin dolara geriledi.

Son 12 aylık ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,6 gerileyerek 139 milyar 633 milyon 83 bin dolar oldu.

"En büyük etken emtia fiyatları"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatın gerilemesinde en büyük etkenin emtia fiyatlarının gerilemesi olduğunu bildirdi.

Nisan ayı, 4 aylık ve 12 aylık ihracat rakamlarını açıklayan Büyükekşi, sektörel bazda nisan ayında en fazla ihracatı 2 milyar 47 milyon dolarla otomotiv endüstrisinin gerçekleştirdiğini bildirdi. Büyükekşi, söz konusu sektörde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,5 ihracat artışı kaydedildiğini dile getirdi.

Büyükekşi, otomotiv sektörünü yüzde 13,3 artış ve yaklaşık 1 milyar 526 milyon dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ve yüzde 14,6 kayıp ve 1 milyar 229 milyon dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünün takip ettiğini söyledi.

Nisan ayında sanayi sektörleri içerisinde en fazla ihracat artışını yüzde 14,9 ile savunma ve havacılık sanayi sektörünün yakaladığını ifade eden Büyükekşi, tarım sektöründe en fazla ihracat artışının yüzde 47,3 ile tütün sektöründe yakalandığını bildirdi.

Büyükekşi, miktar bazında 12 sektörde ihracat artışı yaşanırken, 14 sektörde ihracatın gerilediğini kaydetti.

- En fazla ihracat Hollanda'ya

Geçen ay 106 ülkeye ihracatın arttığını, 131 ülkeye ihracatın azaldığını belirten Büyükekşi, şu bilgileri verdi:

"Bu dönemde en fazla ihracat yapılan 5 ülke arasında ihracatımız Almanya'ya yüzde 3,8, İtalya'ya yüzde 12,7 ve ABD'ye yüzde 11,9 artarken, İngiltere'ye yüzde 1,3, Irak'a yüzde 27,9 daraldı. Türkiye'nin geçen ay en fazla ihracat yaptığı 20 ülke arasında ise en yüksek artış oranı yüzde 28,2 ile Hollanda'ya yapıldı. İhracat artışında öne çıkan diğer ülkeler ise sırasıyla yüzde 26,6 ile Bulgaristan ve yüzde 23,9 ile İran oldu. Bölgeler bazında da yine aynı dönemde AB'ye ihracat yüzde 5,1, AB dışı Avrupa'ya yüzde 15,6, Uzakdoğu ülkelerine yüzde 11,1 arttı. Ortadoğu'da yüzde 14, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinde ise yüzde 22 oranında daraldı."

- 33 il ihracatını artırdı

İl bazında bakıldığında nisanda 33 ilin ihracatı artırdığını ifade eden Büyükekşi, en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında 6 ilin ihracatı düşerken, Bursa, İzmir, Gaziantep ve Manisa'nın ihracatının yükseldiğini kaydetti.

Antalya'nın ilk çağlardan bu yana birçok medeniyetin kesişme noktası olduğunu anlatan Büyükekşi, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel yeridir" sözünü anımsattı ve gerçekten de Antalya'nın bu sözü hak ettiğini söyledi.

Tarım ve turizm sektörleri ile Antalya'nın Türkiye ekonomisi için de büyük önem taşıdığını vurgulayan Büyükekşi, Türkiye'ye gelen yabancı turistin yaklaşık 3'te 1'inin Antalya'yı ziyaret ettiğini, yaş meyve sebze üretiminde de kentin çok önem arz ettiğini dile getirdi.

İhracatta 10 il ile 10 ülkeyi eşleştirdiklerini, bu çerçevede Antalya ile Almanya'yı eşleştirdiklerini anımsatan Büyükekşi, "Önümüzdeki günlerde yine Antalya'da Alman büyükelçi ve Almanya'dan gazeteciler, iş adamlarını buraya getirip Almanya-Antalya eşleştirmesiyle ilgili bir basın toplantısı gerçekleştireceğiz. Toplantıda Antalya'nın Almanya'ya ihracatını nasıl artırabiliriz konulu bir çalışma da yapacağız." dedi.