Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü Bakırköy Halk Pazarı Meydanı'nda sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla kutlandı.

Bu yılki resmi etkinlik alanı olan Bakırköy Halk Pazarı alanında, meslek örgütleri, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları sabah saatlerinde toplanmaya başladı.

Pazar alanında kurulan sahnede program saat 13.00'te başladı ve yaklaşık 2,5 saat sürdü. Program öncesinde gruplar iki ayrı noktada aramalardan geçerek alana giriş yaptı.

Aralarında DİSK, KESK, TMMOB, TTB, Birleşik Haziran Hareketi, Çarşı Grubu, Fenerbahçe Sol Açık Grubu, CHP ve HDP üyelerinin bulunduğu gruplar kortejler halinde sahne önüne geldi. Gruplar sahne önünde yerlerini alırken, platformdan sık sık grupların sıralanmaları ile ilgili uyarılar yapıldı.

DİSK VE KESK ÖNCÜLÜK ETTİ

CHP heyeti, aralarında CHP Milletvekilleri Umut Oran, Ali Şeker ve Eren Erdem, CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, ilçe belediye başkanlarının da bulunduğu grupla alana giriş yaptı.

DİSK ve KESK alana gelen gruplara öncülük etti ve diğer gruplar bu iki grubun arkasından yürüyerek platform önündeki yerini aldı.
Alanda toplananların ellerinde bayraklar, flamalar ve pankartlar taşıdıkları görüldü. HDP'li grubun bulunduğu yerde Öcalan posterleri açıldığı görüldü.

Gruplar sık sık slogan attı.

DİSK Genel Başkanı Kani Beko, kutlama programında bir konuşma yaptı.

Beko, "Bizi mezhebimize göre, inancımıza göre ayıranlar, bölenler, ötekileştirenler, şimdi de laikliğe gözünü dikmiş... Laiklik demek, inancı ne olursa olsun tüm yurttaşların eşit olması demektir. Kardeş olması, bir olması demektir. Ama onlar bunu istemiyor. İstiyorlar ki, biz inançlarımız farklı diye birbirimize düşman olalım. Onlar istiyorlar ki, iş cinayetlerine kader, fıtrat diyelim ve susalım. Onlar istiyorlar ki, grev yapmak günah diyen patrona biat edelim. İşçileri daha kolay köle haline getirmek için laikliğe düşmanlar. Bizi birbirimize düşürmek için laikliği adım adım ortadan kaldırıyorlar" dedi.

ORTAK BİLDİRİ OKUNDU

Konuşmaların ardından, siyasi parti, dernek ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan 55 imzacının yer aldığı ortak bildiri Türkçe ve Kürtçe okundu. Ortak bildirinin okunması sırasında alanda bulunanların bir kısmının ayrıldığı görüldü.

POLİS ALAN ÇEVRESİNİ BOŞALTTI

Programın ardından halk pazarı etrafında dağılmayan küçük gruplar ile polis arasında gerginlik yaşandı. Çevik Kuvvet ekipleri halk pazarının çevresini boşalarak yollara sıralandı. Bir grup polis ise grupların arkasından yürüyerek demir bariyerlerin dışına kadar çıkardı.

DHA