Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:10'da güncellendi)

Petrol fiyatları, Irak'ın petrol ihracatının Nisan ayında rekor seviyeye yaklaşması ve bunun sonucu küresel arz fazlasına ilişkin endişelerin artması ile birlikte düşüşünü ikinci güne taşıdı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Cuma günü yüzde 0.2 düşmesinin ardından yüzde 1.1 kadar daha geriledi. Irak Petrol Bakanlığı sözcüsü, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin satışları hariç Irak'ın iihracatının geçen ay günlük 3.36 milyon varil olduğunu kaydetti. İhracat Mart ayındaki günlük 3.29 milyon varile göre yükseldi ve Kasım ayındaki rekor seviye olan 3.365 milyon varile yaklaştı. Üretim Pazar günü Bağdat'ta protestocuların parlamentoyu basmasından olumsuz etkilenmedi. Parlamento baskını, OPEC'in ikinci en büyük üreticisinde arzı olumsuz etkileme tehdidi taşıyordu.

Petol bu yıl 2003'ten bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, ABD'de üretimin günlük 9 milyon varilin altına inmesi ile birlikte sıçrama yaptı. Irak'ta göstericiler, IŞİD militanları ile mücadele ile birlikte, hükümeti gerekli reformları uygulamaya koymamakla suçluyor ve düşen petrol fiyatlarının kamu finansmanını olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Enerji sektörü danışmanlık şirketi FGE'ye göre, boru hattı saldırıları ve petrol sahası kapatmaları gibi sorunlar bu yıl petrol arzında günlük 800,000 varillik azalmaya sebep oldu.

Seul'de Samsung Futures Inc. entia analisti Hong Sung Ki, "Düşük üretim ilk çeyrekte en önemli yukarı yönlü faktörlerden biriydi, ancak bunun sürdüremeyeceğimiz bir durum olması ile birlikte, petrol fiyatlarındaki yukarı ivme yavaşlayacak," dedi ve "Üretim kesintilerinde azalmaya ilişkin daha fazla işaret görülmesi, fiyatlarda güçlü bir aşağı baskı oluşturabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Abu Dabi'de Manaar Energy Consulting'in idari direktörü Jaafar Altaie, "Piyasa muhtemelen yüksek ihracatlara bakacak ve bu harika diye düşünerek, Irak'taki siyasi gelişmeleri fazla dikkate almayacak," dedi ve "Piyasalar jeopolitik gelişmeleri gözardı ediyor ve bu durum onlara zarar verecek" şeklinde görüş belirtti.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 49 sent düşerek varil başına 45.43 dolara kadar indikten sonra, Seul saati ile 15.40'ta 45.60 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 11 sent düşerek 45.92 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 42 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 63 sent ya da yüzde 1.3 düşerek varil başına 46.74 dolara kadar indi. Vadesi Cuma günü dolan Haziran kontratı 1 sent düşüşle 48.13 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 60 sent primli işlem gördü.

(11:10'da güncellendi)