Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Irak'ın petrol ihracatı Nisan ayında, ülkede yolsuzluklara ilişkin protestoların OPEC'in ikinci en büyük üreticisinde hükümeti felç etme tehdidini getirmesine karşın, rekor seviyeye yaklaştı ve  küresel arz fazlasının artmasına yardımcı oldu.

Irak'ın petrol ihracatı, Petrol Bakanlığı sözcüsü Asim Jihad'ın Pazar günü yaptığı yazılı açıklamaya göre, günlük 3.36 milyon varile ya da ayşık 100.92 milyon varile çıktı. Bu rakamlar, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin satışlarını içermiyor. Bakanlık rakamlarına göre, ihracat Mart ayındaki seviyesi olan günlük 3.29 milyon varilin üzerine çıktı ve Kasım ayındaki rekor seviye olan günlük 3.365 milyon varile yaklaştı.

Irak Devlet Petrol Pazarlama Teşkilatı başkanı Falah Al-Amri, FAcebook yoluyla yaptığı açıklamada, petrol ihracatı ve üretiminin, göstericilerin Bağdat'ta Parlamento binasını basmasından etkilenmediğini kaydetti. Irak'ta göstericiler, IŞİD militanları ile mücadele ile birlikte, hükümeti gerekli reformları uygulamaya koymamakla suçluyor ve düşen petrol fiyatlarının kamu finansmanını olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.

Londra'da Energy Aspects Ltd. analisti Richard Mallinson, "Siyasi olarak, Irak'ta durum dramatik bir şekilde kötüleşmekte," dedi ve Bu durum, orta vadede, ülkenin petrol sektörü için olumsuz bir gelişme. Üretim bu yılın ilerleyen dönemlerinde azalacak, zira hükümet kargaşası ve harcamalradaki kısıntılar üretimin sürdürülmesi için gereken projeleri etkileyecek" şeklinde görüş bildirdi.