Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:45'te güncellendi)

Tüm dünyada birçok piyasanın tatil nedeniyle kapalı olması ile birlikte, yatırımcılar, Japon yenini dolar karşısında 18 ayın en güçlü seviyesi yakınında tutarken, yüksek riskli varlıkları yeniden azalttı. 

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) iki haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirdi ve dolar, yatırımcıların imalatın geçtiğimiz ay yavaşladığını gösteren veri sonrası Fed'in faiz artırımına yönelik beklentilerini düşürmesiyle yılın en düşüğüne geriledi. Avrupa hisseleri hafif değişti. Euro dolar karşısında Ağustos'tan bu yana ilk kez 1.15 dolar seviyesini aşarken, altın Ocak 2015'ten beri ilk kez ons başına 1,300 dolar seviyesine tırmandıktan sonra 1,295.80 dolara düştü. Petrol, Nisan ayındaki yüzde 20'lik tırmanışının ardından 45 doların altına düştü. Brezilya reali eş düzeydeki önemli para birimlerindeki kayıplara öncülük etti. 10 yıllık tahvillerin faizi ise yüzde 1.85'e yükseldi. Gelişen piyasa varlıkları petrol ile geriledi.

Japonya hisse senetleri Asya hisse senetlerindeki satışlara öncülük etti ve Topix Endeksi, Cuma günkü tatilin ardından, yendeki güçlenme ile birlikte düşüşünü beşinci güne taşıdı. Yen küresel finans krizinden bu yana en büyük art arda kazançlar gerçekleştirdi. Petrol, Nisan ayındaki yüzde 20'lik yükselişin ardından, Irak'ın petrol ihracatının rekor seviyeye yaklaşmasının küresel arz fazlasına ilişkin kaygıları artırmasının etkisiyle geriledi. ABD Hazine tahvilleri yükseldi ve Japonya'nın 20 yıl vadeli tahvillerinin faizi rekor seviyeye indi. Aralarında Çin, Hong Kong ve İngiltere'nin de bulunduğu bazı piyasalar tatil nedeniyle kapalı.

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ), ABD'de Fed'in Haziran ya da Temmuz ayında faiz artırımına gitme ihtimalinin azaldığı bir ortamda, beklenmedik bir şekilde teşviği artırmaktan kaçınmasının ardından, Nisan ayının son iki işlem gününde yaklaşık yüzde 5 değer kazandı. Zayıflayan dolar emtia fiyatlarının Nisan ayında 2010'dan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirmesine yardımcı olurken, küresel hisse senetlerinin Şubat ayında üç yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından gerçekleştirdiği sıçrama, ekonomik verilerin ve şirket karlarının yatırımcı güvenini artırmakta fazla etkili olamamasının ardından tekliyor.

Kopenhag'da Danske Bank A/S baş analisti jens Peter Sorensen, "BOJ'dan kaynaklanan hayalkırıklığı ile birlikte, insan daha fazla yen alıyor," dedi ve "Tatil dolayısıyla kimse çok fazla aktif değil. İnsanlar bekle-gör havasında" şeklinde konuştu.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. yatırım strateji müdürü Shane Oliver, "Hisse senedi piyasasında kısa vadede volatilitenin yüksek kalmasını bekliyoruz," dedi ve "BOJ'un yakın zamanda daha fazlasını yapamaması, enflasyon beklentilerindeki tüm kazanımların kaybedilmesi riskini getiriyor" şeklinde görüş bildirdi.

- Hisse senetleri

S&P 500, tüketici ve finansal hisse senetlerinin şirket bilançolarıyla kazançlarını hızlandırmasıyla yükseldi ve dolar, yatırımcıların imalatın geçtiğimiz ay yavaşladığını gösteren verinin ardından Haziran ayındaki olası bir faiz artırımı beklentilerini düşürmesiyle, zayıfladı.

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.8 yükselerek, 13 Nisan'dan beri en büyük yükselişini gerçekleştirdi. Amazon.com Inc., karlarının geçtiğimiz hafta dokuz ayın en büyük bir günlük yükselişini gerçekleştirmesine öncülük etmesinin ardından, dört ayın zirvesine ilerledi. Wells Fargo & Co ve JPMorgan Chase & Co. en az yüzde 1.1 arttı. 28 milyar dolarlık birleşmenin bozulmasının ardından, Halliburton Co yüzde 3.3 ralli yaptı ve Baker Hughes Inc. yüzde 1.6 düştü. Apple Inc. ise, 1998'den beri en uzun kayıp serisini genişletti.

ABD imalatı, fabrikaların küresel talepteki gevşeme ve zayıflayan enerji endüstrisindeki yansımalarla mücadele etmesiyle, Nisan ayında beklentilerden daha yavaş genişledi. Çin'de haftasonu açıklanan imalat verileri, Çin ekonomisinin istikrarlaştığına dair kanıtlara katkı sağlarken, Avrupa bölgesindeki imalat Nisan ayında beklentilerden hızlı genişledi. Tatil dolayısıyla Çin, Hong Kong ve Birleşik Krallık piyasaları bugün kapalı.

Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 0.1 düştü. İtalyan bankaları, özel yatırımcıların Banca Popolare di Vicenza SPA'nın halka az teklifini geri çevirmesinin ardından bankacılık hisselerini aşağı çekti. Birleşik Krallık'taki Finansal Yürütme Kurumu'nun Mart ayında, bankanın kara para aklamaya engel olma adına ciddi kusurlar işlediğini belirterek hatalı bulmasının ardından, yüzde 3.2 düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, iki haftalık kaybını takiben yüzde 0.5 düştü. Güney Kore Kospi Endeksi kayıplarını dördüncü güne taşıdı ve Endonezya Jakarta Bileşik Endeksi, Japonya hisse senetlerindeki kayıpların peşinden, üç haftanın düşüğüne geriledi.

- Küresel Para Birimleri

Yen bu yıl yüzde 13 güçlenerek, 10 önemli para birimi arasında en iyi performansı gerçekleştirdi. Euro yüzde 0.6 yükselerek 1.1517 seviyesine gelerek 25 Ağustos'tan bu yana en yüksek değerine ilerledi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, bir yıla yakın sürenin en düşük kapanışına yöneldi. Endeks geçtiğimiz hafta, Japonya Merkez Bankası'nın politika değiştirmeme kararının, Fed Başkanı Janet Yellen'ın borçlanma maliyetlerini yükselterek ABD ekonomisini sakinleştirmek için aceleci davranmayacağını söylemesiyle kesişmesinin ardından, yüzde 2 düşmüştü.

-Emtia

Altın vadelileri, 1,295.80 seviyesine gelmeden önce, yüzde 1.1 kadar yükselerek ons başına 1,304.30 dolar seviyesine tırmanarak 2015 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesine ilerledi. 

Brent petrol, Nisan ayındaki yüzde 22'lik sıçrayışının ardından, Irak'taki rekor seviyeye yakın olan üretimin küresel petrol fazlalığını artırmasıyla yüzde 1.7 düşerek varil başına 46.53 dolara geriledi.

- Tahvil

ABD 10 yıllık tahvil faizi 2 baz puan yükselerek yüzde 1.86 oldu.

 

(23:45'te güncellendi)