Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japon yeninin dolar karşısında tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken yükselişi, Pasifik Okyanusu'nun her iki yakasındaki merkez bankalarının hareketsiz kalması sonucu enflasyon beklentilerinin kurları belirlemesi ile birlikte hız kazanmış görünüyor.

Japonya para birimi yen dolar karşısında Pazartesi günü, Japonya Merkez Bankası'ın (BOJ) Perşembe günkü toplantısında teşviği artırmaktan kaçınmasının ardından, yükselişini 18 ayın en yüksek seviyesine genişletti. Bunıun sonucu yenin bu yılki kazancı yüzde 13'e yükseldi ve Japonya para birimi böylece gelişmiş ülke paraları arasında en fazla yükselen para birimi oldu. BOJ'un kararı, Fed Başkanı Janet Yellen'ın, faiz artırımına giderek ekonomiyi soğutmak için acelesi olmadığını işaret etmesinin dolar boğalarında hayalkırıklığı yaratmasından yalnızca saatler sonra geldi. JPMorgan Chase & Co., ABD'nin Japonya'nın Döviz izleme listesine aldığını açıklamasının ardından yenin daha da değer kazanmasını beklediğini belirtti.

Tüketici fiyatları baskısının ABD'de artarken Japonya'da azalması sonucu reel faizler (enflasyon düştükten sonra kalan faiz) arasındaki farkın azalması da yendeki güçlenmeyi destekliyor. Credit Suisse Group AG, her iki merkez bankası da beklemede kalırsa, Japonya para biriminin hızlı bir şekilde dolar başına 90 seviyesine doğru değer kazanabileceği tahmininde bulundu.

Credit Suisse'in baş Japonya ekonomisti ve eski BOJ yetkililerinden Hiromichi Shirakawa, "Fed faiz artırımı konusunda temkinli olacağı işaretlerini verdiği sürece, ABD'de reel faizler düşecek ve bu da doları zayıflatacak," dedi ve "Döviz piyasası oldukça tehlikeli bir bölgede" şeklinde görüş bildirdi.

Yen Pazartesi günü dolar başına 106.14 seviyesine kadar çıkarak Ekim 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Japonya para birimi dolar karşsında Tokyo saati ile 12.29'da 106.64 seviyesinde seyrediyordu.