Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Bloomberg Dolar Spot Endeksi tarihi grafiğine bakılacak olursa üç aylık düşüşünün ardından sıçramaya hazırlanıyor.

ABD parasının on önemli para karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, 2007 yılından bu yana sadece bir yıl hariç her Mayıs ayında yükseldi. Mayıs ayının endeks açısından bu anlamda 12 ay arasında en iyi ay olduğu söylenebilir.

Analist teorilerinden birine göre Mart ayında görülen bu yükseliş, yine aynı ayda hisse senetlerinde ve emtiada görülen satış dalgası eğilimiyle ilişkili. Teoriye göre söz konusu satış dalgası, aralarında doların da bulunduğu güveli varlıklara olan talebi artırıyor. Diğer bir teori ise, ABD verilerinin Mayıs aylarında sık sık iyileşmesini işaret ediyor.

“Kötü hava şartları gibi unsurlar Ocak-Şubat dönemlerinde kötü veri anlamına geliyor ve bunun etkisi dolar üzerinde görülebiliyor” diyen Mizuho Bank Ltd. hedge fon satışları birim yöneticisi Neil Jones, “Bu rakamlar Mayıs aylarında sık sık iyileşiyor. Birde eski bir Borsa atasözü vardır: Mayıs'ta sat ve git” şeklinde görüş bildirdi.

Aşağıda bulunan tarihi grafikte sol eksen yılları, ve üst eksen ayları gösteriyor. Yeşil renk Bloomberg Dolar Spot Endeksi'nde o ay yükseliş olduğunu işaret ederken, kırmızı renk söz konusu ayda endekste düşüşü temsil ediyor.