Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Haftanın ilk işlem gününe 2.7983 seviyesinde başlayan Dolar/TL , sabah saatlerinde 2.79'lu seviyelerdeki seyrini korumasının ardından yaklaşık 17:15'te 2.80 seviyesini aştı.

Geçtiğimiz hafta küresel paraların çoğu karşısında değer kaybeden dolar, TL karşısında haftayı 2.80 seviyesinin altında kapatmıştı.

Liranın küresel iyimserlikten olumlu etkilendiğinin altını çizen uzmanlar, Salı günü açıklanacak olan yurt içi enflasyon verisinin dolar/TL'nin seyrinde etkili olabileceğini belirtiyor.

Dolar/TL TSİ 17:20'de yükselerek 2.8012 seviyesinden işlem gördü.

Gün içinde en düşük 2.7900 ve en yüksek 2.7991 seviyeleri arasında dalgalanan dolar/TL'de bir yıllık kazanç, Cuma günkü kapanış seviyesine göre yüzde 3.14 oldu.

Hisse senetleri tarafında Pazartesi gününe yüzde 0.10 aşağıda başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Endeksi, yaklaşık yüzde 1.50 azalarak yaklaşık 84,000 puanın altına geriledi.

Türkiye iki yıllık gösterge tahvilin faizi değişmeyerek yüzde 9.22 oldu.

Uzmanlar dolar/TL'deki düşüşü yorumladı

Doların küresel piyasalardaki düşüşünden olumlu etkilenen liradaki yükselişin devam edebileceği belirten uzmanlara göre dolar/TL'deki geri çekilme 2.75'li seviyelere kadar devam edebilir.

BloombergHT'nin Yatırım Kulübü'nde Açıl Sezen'in sorularını yanıtlayan NoorCM Yurtiçi Piyasalar Satış Müdürü Mert Yılmaz, konuya ilişkin bulunduğu yorumda “Fed'in Aralık söyleminden çark etmesi kurda gevşemeyi zaten beraberinde getirmişti. Fiyatlanmayan çok şey kalmış görünmüyor. Dolar 2.80'in altında kaldıkça hala 2.75 -76'lar konuşulabilir. 2.80 seviyesinin altında kalıp kalmayacağımıza dair tablo bu hafta netleşir." şeklinde görüş bildirdi.

TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Atılım Murat ise aynı programda dolar/TL'ye ilişkin açıklamalarında, kurun şu anki seviyelerine gerilemesinde Fed'in önemli yeri bulunduğunu ve 2.75 seviyesinin altının bile görülebileceğini belirtti.

Öte yandan, ALB Menkul Değerler araştırma uzmanı Enver Erkan e-posta ile yaptığı değerlendirmesinde, enflasyon ve S&P'nin not açıklamasının izleneceğini hatırlattı. Erkan, "Enflasyonun beklendiği gibi Nisan ayında yüzde 7 altına gerilemesi lirada ilave değer kazancı görülmesini sağlayabilir” dedi.

Aşağıdaki grafikte mavi çizgi dolar/TL'nin ve sarı çizgi BIST 100 Endeksi'nin yılbaşından bu yana seyrini gösteriyor. Liranın 2016 başından bu yana dolar karşısındaki kazançları yüzde 4'ü aşarken, BIST 100 Endeksi yüzde 18'in üzerinde yükseliş kaydetti.