Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, küresel bazdaki düşük faiz ortamının, dünya ekonomisindeki zorlukların nedeni değil bir sonucu olduğunu söyledi.

Draghi, Asya Kalkınma Bankasının bu yıl ilk kez Frankfurt'ta düzenlediği 49. yıllık toplantısında "Finansal Piyasaların Geleceği: Asya'nın Değişen Görünümü" konulu bir konuşma yaptı.

Konuşmasında çok düşük faiz oranlarının masum olmadığını dile getiren Draghi, "Düşük faiz oranları finansal kurumların, bankaların, emeklilik fonlarının ve sigorta şirketlerinin iş modelleri üzerinde faiz gelirlerini azaltarak baskı oluşturuyor." diye konuştu.

Draghi, bankanın uyguladığı politikaların Avro Bölgesi ekonomisinin canlanmasına katkı sağladığına dikkati çekerek, "Kalıcı bir çıktı açığı ve çok düşük enflasyonla karşı karşıya kaldığımız bugün, para politikamız piyasa oranlarını uzun vadeli seviyelerin altına yönlendirerek ekonomiyi teşvik ediyor." ifadesini kullandı.

"Küresel düşük faiz ortamı, dünya ekonomisindeki zorlukların nedeni değil sonucudur." diyen Draghi, faiz oranlarının tekrar sürdürülebilir yüksek seviyelere yükselmesi durumunda bu sorunların altındaki nedenlerin ele alınması gerektiğine işaret etti.

- "Faiz oranlarında daha normal seviyelere dönüş için kurumsal reformlar önemli"

Avro Bölgesi'nde talebi desteklemek için parasal politikadan başlamak üzere genişlemeci makroekonomik istikrar politikasına ihtiyaç duyulduğunu aktaran Draghi, şunları kaydetti:

"Bu, enflasyonun hedeflediğimiz seviyeye ve zaman içinde politika faiz oranlarının uzun vadeli seviyelere geri dönmesini sağlayacak. Ancak para politikası uzun vadeli reel faiz oranlarını artıramaz. Bu sadece tasarruf ve yatırımın yapısal olarak yeniden dengelenmesini oluşturacak yapısal reformlarla elde edilebilir."

Mario Draghi, faiz oranlarında daha normal seviyelere geri dönüş görmek isteyenler için kurumsal reformların çözümün önemli bir parçası olduğunu da sözlerine ekledi.


AA