Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol sahası hizmet şirketlerinden Halliburton ve Baker Hughes birleşmesi iptal edildi.

Dünyanın en büyük ikinci petrol sahası hizmet şirketi Halliburton ve en büyük üçüncü şirketi Baker Hughes, yaptıkları ortak açıklamada, 34,6 milyar dolarlık birleşmenin iptal edildiğini duyurdu.

Halliburton İcra Kurulu Başkanı (CEO) Dave Lesar açıklamada, regülatörlerden geriye kalan onayların alınmasındaki zorluklar ve genel olarak petrol endüstrisindeki koşulların anlaşmaya ekonomik olarak zarar verdiğini, bu nedenle iptal kararının alındığını belirtti.

Baker Hughes İcra Kurulu Başkanı (CEO) Martin Craighead de "Küresel çaptaki bu anlaşma son derece karışıktı. Sonuç olarak ABD ve yurtdışındaki regülatörlerin anti-tröst endişelerini karşılayacak bir çözüm bulunamadı" ifadelerini kullandı.

ABD Adalet Bakanlığı, 6 Nisan'da, söz konusu birleşmenin, 23 farklı petrol ürün ve servis pazarında rekabeti önemli derecede azaltacağına dikkati çekerek, Delaware eyaleti federal bölge mahkemesinde iki şirkete dava açmıştı.

İlk defa Kasım 2014'te duyurulan birleşmeye yönelik Avrupa Birliği Komisyonu da geçen ocak ayında tekel incelemesi başlatmıştı.

Anlaşmanın iptali nedeniyle Halliburton, Baker Hughes'a 4 Mayıs'ta 3,5 milyar dolar iptal tazminatı bedeli ödeyeceğini bildirdi.


AA