Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Fed'in yakın zamanda faiz oranlarını artırmayacağı beklentisiyle, yaklaşık bir yılın en düşük seviyesine geriledi. ABD para birimi, yatırımcıların Fed'in Haziran ayında yapacağı olası bir faiz artırımına dair beklentilerini yüzde 12'ye düşürmesiyle, bütün önemli para birimleri karşısında kayıplara uğradı.

Dolar, imalat verisinin beklenenden az genişlediğini gösteren veri sonrası, euro karşısındaki kayıplarını altıncı güne taşıyarak, Eylül ayından beri en uzun kayıp serisini gerçekleştirdi. Dolardaki devamlı zayıflık, ABD politika yapıcılarının ne küresel ne de yerel ekonominin yüksek borçlanma maliyetlerine karşı durabileceğine ikna olmamasıyla, para biriminin Nisan ayında euro karşısında, 2013'ten beri en uzun aylık kayıp serisi olan, ardı ardına üç aylık kaybına yol açtı.

Toronto'da Bank of Nova Scotia şef Döviz stratejisti Shaun Osborne, "Fed şimdi birkaç hafta boyunca resmin tamamen dışında." dedi ve "Dolar, Fed'in faiz artırımını ertelemesiyle birlikte son birkaç haftadır çok iyi gitmiyor ve bu durum kesinlikle yakın vadede de devam edecek." diyerek görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli döviz karşısındaki seyrini izleyen, Bloomberg Dolar Spot Endeksi, New York'ta saat 14:49 itibariyle yüzde 0.3 düşerek, 15 Mayıs'tan beri en düşük seviyesine geriledi. Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) politika değiştirmeme kararının, Fed Başkanı Janet Yellen'ın ABD ekonomisini borçlanma maliyetlerini artırarak sakinleştirmede acaele etmeyeceği açıklamasına denk gelmesiyle, endeks geçtiğimiz hafta yüzde 2 düşmüştü.

Dolar, euro karşısında yüzde 0.7 düşerek 1.1528 seviyesine geriledi.