Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:00'de güncellendi)

Altın, üç yıl üst üste düştükten sonra, oldukça güçlü bir geri dönüş yapıyor. Altın fiyatları, Fed'in para politikasını sıkılaştırma konusunda yavaş olacağı spekülasyonunun doları zayıflatması ve bunun sonucu metalin çekiciliğinin artması ile birlikte ons başına 1,300 dolar seviyesinin üzerine çıktı.

Spot altın, Pazartesi günkü seviyesi olan ons başına 1,291.55 dolardan bugün TSİ 10:45'te 1,301 dolara çıktı. Metal dün 1,303.82 dolar seviyesini gördü. Altın bu yıl, dolar göstergesinin yüzde 6.3 düşmesi ile birlikte yüzde 22 değer kazandı ve Ocak 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Yatırımcılar, altın fiyatlarının üç yıl üst üste düşmesinin ardından, küresel ekonomiye yönelik risklerin Fed'in faiz artırımında yavaş bir tutum takınmasına neden olması ile birlikte, 2016 yılında yeniden altına dönüş yaptı. Emtia grubunun çekiciliği Avrupa ve Japonya'daki negatif faiz uygulamasından da destek bulurken, altındaki son çıkış, Japonya Merkez Bankası'nın geçen haftaki toplantısında teşviği artırmaktan kaçınması ve bunun sonucu yen güçlenirken doalrın değer kaybetmesinden dolayı gerçekleşti. Fiyatların dün 1,300 dolar seviyesinin üzerine çıkması Asya ve Avrupa'da birçok piyasanın kapalı olduğu dönemde gerçekleşti.

Australia & New Zealand Banking Group kıdemli emtia stratejisti Danie Hynes, "Japonya Merkez Bankası'nın geçen hafta sürpriz hareketsizliğinin getirdiği şok halen sürüyor ve yatırımcılar aktun piyasasında güvenli liman arıyor," dedi ve "ABD'de yakın zamanda faiz artırımı olmayacağı beklentileri altında yatırımcı talebini güçlü tutuyor" şeklinde görüş bildirdi.

ETF Varlıkları

Yatırımcılar, exchange traded fonları (ETF) yoluyla altın varlıklarını artırdı ve bu fonlardaki altın varlıkları üç yıl süren daralmanın ardından arttı. Varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü itibariyle 21.6 ton yükselerek, 1,780.7 ton ile Aralık 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Altın varlıkları bu yıl yüzde 22 arttı.

Bazı tahminciler, rallinin bir süre daha devam edebileceğini düşünüyor. BNP Paribas, geçen ay, altının 1,400 dolar seviyesine akdar yükselebileceğini kaydetti. Yıla altında düşüş beklentisi ile başlauan ve yalnızca görünümü tersine çeviren ABN Amro Group NV, Mart ayında, düşük faiz beklentilerine dayanarak, yıl sonu için hedefini 1,370 dolara yükseltti.

Altındaki yükseliş ilgili şirketlerin hisse senetlerinde de yükselişler getirdi. Avustralya'nın en büyük altın üreticisi Newcrest Mining Ltd., Sydney'dek işlemlerde, bu yıl yüzde 54 değer kazandı. Hong Kong'da, Zijin Mining Group Co., Salı günkü yüzde 3.5'lik çıkışının ardından bu yıl yüzde 27 prim yaptı.

Faiz Görünümü

Vadeli işlem verilerine göre, ABD'de bu yıl sonuna kadar faiz artırım olasılığı, Ocak ayındaki seviyesi olan yüzde 93.3'ten yüzde 59.8'e indi. San Francisco Fed Başkanı John Williams, Pazratesi günü bir konferansta yaptığı konuşmada, gelecekte faiz için "yeni normal"in Fed'in medyan tahmininden daha aşağıda olabileceğini kaydetti.

ABD ekonomisi birinci çeyrekte yüzde 0.5 ile son iki yılın en yavaş büyümesini gerçekleştirdi. Bu hafta ABD'de açıklanacak olan aylık istihdam verileri, dünyanın en büyük ekonomisinin gücü hakkında yeni işaretler verebilri ABD para politikasının şekillenmesine yardımcı olabilir.

Goldman Sachs Group Inc., en azından 22 Nisan itibariyle, halen altında düşüş bekleyen tahminciler arasında yer alıyordu. Goldman Sachs, ABD işgücü piyasasının daha da güçlenmesinin Fed'i faiz artırmaya yöneltebileceğini ve bunun da altını olumsuz etkileyebileceğini düşünüyor. Goldman altının üç aylık dönemde 1,100 dolarda kalmasını bekliyor.

(11:00'de güncellendi)