Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:30'da güncellendi)

Petrol fiyatları, ABD'de yükselmesi ve seksen yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde kalmaya devam etmesi beklenen ABD petrols tokları verisi öncesi, varil başına 45 dolar civarında işlem gördü.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde 2.7 düştükten sonra yüzde 1.3 kadr yükseldi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre, Çarşamba günü Enerji Enformasyon İdresi'nin açıklayacağı ABD petrol stokları verisinin geçen hafta 500,000 varil artış göstermesi bekleniyor. İran'da Dana Energy Co., Başkan Muhammad Iravani'nin yaptığı açıklamaya göre, ülkede petrol ve doğalgaz arama hakları için telif verme konusunda Avrupa ve Asyalı şirketlerle görüşmeler yapıyor.

Petrol bu yıl, 2003 yılından bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, ABD'de üretimin düşmesi ile birlikte küresel arz fazlasının azalacağı beklentisi ile sıçrama yaptı. Bloomberg'in derlediği verilere göre, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretimi geçen ay, Irak ve İran'daki artışların etkisi ile yükseldi.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Fiyatlar ne kadar yükselirse, yüsek seviyelere ulaşmış stoklara olan duyarlılığı o kadar artıyor," dedi ve "OPEC'in üretimin arttığına ilişkin haberler rahatsız edici. Bu durum, ABD'de üretimin düşmesinin etkisini gideriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 57 sent yükselerek varil başına 45.35 dolara kadar çıktıktan sonra, Londra saati ile 07.56'da varil başına 45.33 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü 1.14 dolar düşerek 44.78 dolardan kapanmıştı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 29 altındaydı.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 56 sent yükselerek varil başına 46.39 dolara kadar çıktı. Kontrat dün 1.54 dolar düşerek 45.83 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 38 sent primli işlem gördü.

(11:30'da güncellendi)