Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye, terör saldırıları ve mülteci krizine rağmen, carry trade'in (düşük faizli ülkelerden borçlanarak yüksek getirili varlıkların satın alınması) son dört yılın en keskin kayıplarının ardından toparlanma işaretleri göstermesi ile birlikte, Döviz yatırımcıları için cazip bir yer olarak görülüyor.

Yatırım risklerinin getiriler karşısında bir ölçümü olan Türk lirasında volatiliteden arındırılmış getiri, Mayıs 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, dünyanın en fazla işlem gören para birimleri arasında en iyisi oldu. Carry trade, Fed'in güvercin tutum takınması ve Çin'deki zayıf toparlanmanın döviz piyasalarındaki volatiliteyi bastırması ve bunun sonucu riskli varlıklara olan iştahın artması sonucu yeniden popüler hale gelmeye başladı.

Türk Lirası son üç ayda yüzde 5.3 değer kazandı ve bu durum, 8 trilyon dolar büyüklüğündeki gelişmiş piyasa ülke tahvilleinin negatif getiri sağladığı bir ortamda, yüzde 10'a kadar çıkan gecelik faizin cazibesini yansıtıyor. Türkiye, Suriye'den gelen mülteci akını, PKK ve IŞI kaynaklı şiddet olayları ile mücadele ediyor.

Londra'da Invesco Ltd. gelişen piyasa makro başkanı Arnab Das, "Küresel anlamda getiri arama ve carry trade iyileşmekte," dedi ve "Türk Lirası en fazla faydalananlar arasında yer alıyor. Siyasi alandaki olumsuzluklar etkisi şimdilik, küresel risk alma ortamındaki gülenmenin gerisinde kalıyor" şeklinde görüş bildirdi. Das, şirketinin TL pozisyonu konusunda bilgi vermedi.

Çok kötü geçen 2015 yılının ardından, carry trade, Çin'deki teşvik paketleri ve Fed'in faiz artırımını kademeli yapacağına iişkin taahhüdünün desteği ile yeniden canlanıyor. Carry tarde stratejisinin performansını ölçen USB AG'nin göstergesi Nisan ayında yüzde 0.6 yükseldi ve bu yılın kayıplarını geri aldı. Endeks geçen yıl yüzde 9.3 ile 2011'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

New York'ta Jefferies Group LLC döviz stratejisti Brad Bechtel, "Güçlü temel hikayesi ve göreceli olarak yüksek getirisi olan yüksek faizli para birimlerini bulmaya çalışabileceğiniz bir carry trade ortamındayız," dedi ve Hindistan ve Türkiye'de sıçramaların olduğuna dikkat çekti.

Bloomberg News