Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası, gelişen ülkelerede yayılmakta olan dezenflasyonu dengelemek için, rekor düşük seviyede bulunan faizi daha da aşağı indirdi.

Başkan Glenn Stevens ve çalışma arkadaşları, bugünkü toplantıda gösterge faizi, Bloomberg'in anketine katılan 27 ekonomistin 12'sinin tahminlerine paralel olarak, 25 baz puan düşürerek yüzde 1.75'e çekti. Geçen hafta açıklanan verileri, tüketici fiyatlarında çeyrek dönem için deflasyonu ve çekirdek enflasyonda yıllık bazda tarihinin en düşük artışının gerçekleştiğini gösterdi.Merkez Bankası, çekirdek enflasyonun yıllık ortalama yüzde 2 ile 3 arasında kalmasını hedefliyor.

Citigroup Inc. Avustralya'dan sorumlu baş ekonomist Paul Brennan, "Çekirdek enflasyon şimdi muhtemelen hedef bandın alt sınırına bile geri dönmeyecek," dedi ve "Kritik olarak, biz bu gecikmeyi, merkez bankasının gözardı edebileceği geçici bir durumdan para politikasının tepki vermesi gereken bir duruma doğru geçiş olarak görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Avustralya dolarının Ocak ortasından bu yana yüzde 15 kadar değer kazanması da merkez bankasının, büyümeyi yeniden dengeleme görevini daha da karmaşık hale getiriyor ve ithalat fiyatları üzerinde muhtemelen daha da baskı oluşturuyor. Para birimindeki bu artış ayrıca, işgücü piyasasındaki iyileşmeleri gölgeliyor ve ülke ekonomisi üzerinde önemli paya sahip turizm ve eğitim sektörünü de olumsuz etkiliyor.