Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:25'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, küresel hisseleriyle birlikte düştü ve ABD hazine tahvilleri dolar ile birlikte, cansız küresel ekonomik büyümenin riskli varlıklarda satışa yol açmasıyla yükseldi.

S&P 500, petrol fiyatlarının varil başına 44 doların altına düşerek, enerji hisselerini Mart ayından beri en düşük seviyesine çekmesiyle, üç haftanın en düşük seviyesine geriledi. Finans sektörü, UBS AG'nin karının tahminleri tutmamasıyla gerileyerek, Avrupa'nın ana hisse senedi endeksinin kayıplarını üçüncü güne taşımasına neden oldu. ABD 10 yıllık tahvil faizi iki haftanın düşüğüne geriledi. Dolar bir yılın dibinden sıçrarken, Avustralya doları, merkez bankasının beklenmedik bir şekilde faiz oranlarını indirmesi sonrası sert düştü.

Asya-Pasifik ve Avrupa'daki parasal genişleme küresel hisse senetleri ve emtiadaki iyileşmeye yardım ederken, ekonomik veriler Çin ve Birleşik Krallık'tan gelen verilerin de vurguladığı gibi sönük kaldı. Citigroup Inc.'nin, analist tahminlerine bağlı olarak verilerin gücünü ölçen, Ekonomik Sürpriz Endeksi, Şubat ayından beri en düşük seviyesine geriledi. Şirket karları, analistlerin S&P 500 Endeksi'neki şirketleri karlarında yüzde 8 düşüş tahmininde bulunması, piyasaya çöken kasveti artırıyor.

S&P 500, dünkü yüzde 0.8'lik yükselişini silerek, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.9 düştü. Endeksin son zamanlardaki rallisi şirket bilançolarının yatırımcıları karların sıçrama yapacağına dair ikna etmeyi başaramaması üzerine durdu.
Stoxx Europe 600 Endeksi, 19 sektör grubunun gerilemesiyle yüzde 1.7 düştü. Commerzbank AG ve HSBC Holdings Plc, karlarında düşüş açıklamaları sonrası geriledi. BNP Paribas SA, gelirlerinde sürpriz bir yükselme açıkladıktan sonra yükseldi.

-Para birimleri

Dolar, Fed Atlanta Başkanı Dennis Lockhart'ın Haziran ayında faiz artırımını gerçek bir seçenek olarak değerlendirmesinin ardından, bir yılın düşüğünden yükseldi.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.2 yükselerek 1.15062 seviyesine geldi ve yedi günlük kazancını korudu. Yen ise dolar karşısında yüzde 0.4 değerlendi ve 106.45 seviyesine ilerleyerek 2014 Ekim ayından beri en yüksek seviyesine ilerledi.

Avustralya Doları, yüzde 1.8 düşerek 75.26 ABD sentine geriledi. Avustralya Merkez Bankası, faiz oranını 25 baz puan düşürerek yüzde 1.75'e çekti. Avustralya, madencilik dışındaki sanayileri canlandırma planları doğrultusunda, parasının zayıf olmasından istifade edebilir.

Güney Afrika randı dokuz haftanın en büyük zayıflamasını gerçekleştirirken, Brezilya reali, merkez bankasının para birimini zayıflatmak adına müdahelede bulunmasıyla kayıplarını ikinci güne taşıdı.

-Tahviller

10 yıllık hazine tahvili 9 baz puan düşerek 1.79'a gerileyerek, dünkü kazançlarını sildi. Hazine tahvili yatırımcıları Çin'den Avrupa'ya küresel ekonominin merkez bankalarının desteğine ihtiyaç duyduğunu gösteren verilerden sonra varlık alım programı ve düşük faiz oranları açısından güven kazanıyor.

10 yıllık Alman tahvili, Avrupa Komisyonu'nun enflasyon tahminini azaltması ve Avrupa bölgesindeki 19 ülkede beklenenden yavaş büyüme uyarısında bulunmasıylai, 5 baz puan düşerek 0.22'ye geldi.

-Emtia

Petrol, yükselen stokların petrol arzını 80 yılı aşkın sürenin zirvesinde tuttuğunu göstermesi tahmin edilen veri öncesi, varil başına 44 doların altına geriledi. Batı Teksas petrolü, yüzde 2.5 düşerek varil başına 43.64 dolara geriledi.

Haziran vadeli altın, ons başına 1,300 dolar seviyesini aştıktan sonra, ABD merkez bankasının para politikasında ilave sıkılaştırmaya gitmekte acele etmeyeceği beklentisiyle, yüzde 0.3 düşerek ons başına 1,291.80 dolara düşerek kazançlarını sildi.

 

(23:25'te güncellendi)