Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, ABD'nin yakın bir zamanda faiz artırımına gitmeyeceği yönündeki spekülasyonun etkisiyle, yen karşısında 18 ayın dibine geriledi ve euro karşısında Ağustos ayından bu yana görülen düşük seviyeyi gördü.

ABD parası, traderların Fed'in Haziran ayında faiz artırımına gitmesine ilişkin beklentilerini azaltarak yüzde 12'ye çekmesiyle birlikte, önemli paraların çoğu karşısında geçtiğimiz ay boyunca değer kaybetti. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, ABD imalatının tahminlerin altında artış kaydettiğini işaret eden verinin ardından, yaklaşık bir yılın en düşük kapanışına yöneldi.

Dolar, ABD politika yapıcıların küresel ve yurtiçi ekonominin daha yüksek faiz oranlarına dayanabileceğine ikna olmamasıyla, euro karşısında Nisan ayında ardı ardına üçüncü aylık düşüşünü gerçekleştirerek 2013 yılın bu yana görülen en uzun düşüş serisini kaydetti. Avrupa'da toparlanmayı işaret eden yeni veriler gelip Çin büyüme ivmesi artarken, ABD büyüme verisi hayal kırıklığına uğrattı.

Toronto'da Bank of Nova Scotia baş forex uzmanı Shaun Osborne, “Fed önümüzdeki birkaç hafta için resimden tamamen çıkmış durumda. Haziran toplantısı için bile Fed'in faiz artırabileceğine dair çok fazla şüphe var. Dolar, Fed'in faiz artırımını ertelemeye doğru ilerlemesiyle, geçtiğimiz bir iki haftada pek iyi performans göstermedi. Bu durum kesinlikle devam edecek, özellikle kısa vadede” dedi.

Dolar, TSİ 08:15'te euro karşısında yatay seyrederek 1.1533 seviyesinden işlem gördü. ABD parası, yen karşısında yüzde 0.41 azalarak 105.97 seviyesinden alıcı buldu. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, hafif azalarak 1155.94 puan seviyesine geldi.