Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere para birimi pound Şubat ayı itibariyle dolar karşısında yüzde 6.1 değer kaybederek, 2009'dan bu yana en düşük seviyeye gerilemişti. İngiltere'nin, dünyanın en büyük ortak pazar ekonomisini terketmesinin doğrudan yabancı yatırımlarının azaldığı bir dönemde politik ve ekonomik kargaşaya neden olacağı beklentisi bu düşüşte etkili olmuştu. Sterlin, 15 büyük benzer para birimi karşısında yıl başından bu yana kayıplarını sürdürürken, dolar, Fed'in yakın bir zamanda faiz artıramayacağına dair spekülasyon ile zayıfladı.

Saxo Bank'ın baş Döviz stratejisti John Hardy, "Pounddaki hareket büyük oranda Brexit kaygılarındaki azalmayla alakalıydı. Pounddaki düşük seviyeler küresel varlık piyasalarındaki satış ve sterlinin cari açık veren ana ülkeler arasında ön sıralarda yer almasına bağlı olarak yaşanmıştı. Bu beklentilerin oluşturduğu arka planla birlikte büyük anlam taşıyan bir referandumun varlığı pek hoş durmuyordu. Normalleşme şimdilik yavaşladı. Pound/dolar paritesinde yukarı yönlü ilerleme, poundun güçlenmesinden ziyade doların zayıflaması şeklinde yorumlanacaktır." dedi.

Sterlin TSİ 11:42'de yüzde 0.39 yükselişle 1.4730 seviyesinden işlem gördü. 2015 sonu itibariyle pound/dolar paritesi 1.4736 düzeyindeydi.

Number Cruncher Politics Referandum Tahmini'ne göre, 23 Haziran'da yapılacak referandumda İngiltere'nin AB'den çıkma olasılığı yüzde 22 seviyesinde bulunuyor.