Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İspanya, geçtiğimiz 20 Aralık'ta yapılan genel seçimlerden sonra hükümetin kurulamamasından dolayı 26 Haziran'da erken genel seçimlere gidecek.

İspanya Kralı 6. Felipe, bu sabah Meclis Başkanı Pathi Lopez'i kabul ettikten sonra meclisin feshedilmesi ve 26 Haziran'da erken seçime gidilmesiyle ilgili kararnameyi imzaladı.

Geçen yıl 20 Aralık'ta yapılan genel seçimlerin ardından hiçbir siyasi partinin tek başına iktidara gelecek çoğunluğu elde edememesi ve yürütülen müzakerelerden herhangi bir sonuç çıkmaması üzerine, ülke demokrasi tarihinde ilk defa hükümet kurulamamasından dolayı erken seçime gidilecek.

Anayasa gereği siyasi partilerin seçimlere tek mi yoksa bir ittifakla mı gideceklerine 13 Mayıs tarihine kadar karar vermeleri gerekiyor. Siyasi partilerin adaylarını sunacağı son tarih 23 Mayıs olurken, 10 Haziran'da başlayacak seçim kampanyasının 24 Haziran akşamı sona ermesi öngörülüyor.

Öte yandan İspanya'da son dönemde yapılan anketlerde, erken seçimde bir önceki seçimden çok farklı bir sonucun çıkmayacağı görüldü.

Mevcut durumda iktidardaki muhafazakar sağ görüşlü Halk Partisi (PP) yüzde 28,9'luk oy oranıyla yine birinci parti olarak gösterilirken, merak edilen tek konu, sol görüşlü partiler arasında Podemos ile Birleşik Sol'un seçim ittifakı yapıp yapmayacağı.

AA