Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Gülsoy, altında tarihin hiç bir döneminde kısa sürede bu kadar çok fiyat hareketi yaşanmadığını belirtti.

Uluslararası alandaki her türlü siyasi, ekonomik, olumlu veya olumsuz gelişmelerin altın fiyatlarını direkt etkilediğini, buna hiç kimsenin önlem alamadığını dile getiren Gülsoy, son 5 yıldır özellikle Amerika Merkez Bankası Fed'in açıklamalarının altın fiyatlarına çok büyük etki yaptığına işaret etti.

Gülsoy, Eylül 2015 ve Ocak 2016'dan itibaren Fed'in faiz artırımına gideceğini ve yılda 4 sefer bunu tekrarlayacağını açıklamasıyla altın fiyatlarının dibe vurduğuna değindi.

Aradan çok fazla zaman geçmeden Çin Borsasından kaynaklanan ve tüm dünya borsalarını etkileyen ekonomik sıkıntının ülkeleri sarstığına dikkati çeken Gülsoy, şöyle konuştu:

"Amerika'nın istediği verileri elde edememesine, dolayısıyla da daha önce aldığı faiz artırımı kararını ertelemesine neden oldu. Amerika faiz artırımını ertelemek zorunda kalınca piyasalar doları bırakıp altına yönelmeye başladı. Bu da doların fiyatının düşüp altın fiyatının yükselmesine neden oldu. Şu anda altın ons bazında bin 300 dolarla 2016 yılının rekorunu kırmış durumda. Amerika'nın haziran-eylül aylarında da faiz artırımı yapamayacağı yönünde beklenti var. Bu da altının 2011 yılında kırdığı bin 900 dolarlık rekoru tekrarlaması hatta daha da üzerine çıkması yönünde bir beklenti oluşturuyor. Nasıl ki 5 yıl önce 450 dolardan bin 900 dolara yükseldiyse şimdi de bu rakamları görebilecek bir hareketlilik var."

- Yatırım yapmak isteyenlere altın tavsiyesi

Altının fiyatlarının bundan sonra kolay kolay düşmeyeceğini, çünkü Çin'den kaynaklanan ve dünyayı etkileyen ekonomik sıkıntının halen devam ettiğini dile getiren Gülsoy, Amerika'dan faiz artırımı konusunda gelen haberlerin de olumsuz olduğunu ifade etti.

Gülsoy, özellikle bu yıl içinde altında yeni rekorlar beklediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Altın fiyatlarındaki sürekli iniş çıkış yatırımcıyı mutlaka tedirgin ediyor. Fiyatlar düşünce, 'düşmeye devam eder' beklentisiyle altın alınmıyor, fiyatlar yükselince de 'tekrar düşer' düşüncesi devreye giriyor. Biz bu saatten sonra altının aşağı yönde bir seyir göstermesini beklemiyoruz. Yatırım amaçlı altın almanın tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü altın fiyatları önümüzdeki dönemlerde günümüzdekinden çok daha fazla olacak. Şu an gram altın 116, çeyrek 190 liradan satılıyor. Gurbetçi ve düğün dönemine girilmesiyle fiyatlar biraz daha artacaktır. Uluslararası gelişmeler ise altına tavan yaptırabilir. Piyasalardaki beklenti bu yönde. Yatırım yapak isteyende ihtiyacı olan da bu dönem gönül rahatlığıyla altın alabilir."

- Parasal genişlemeyi Avrupa yapıyor

Özellikle 2011 yılında Amerika'nın yaptığı parasal genişlemeyi şu an Avrupa ülkelerinin yaptığına ve aylık 80 milyar euronun piyasaya girdiğine dikkati çeken Gülsoy, bu paraların gideceği en güvenli yerin altın olduğunu söyledi.

Gülsoy, 2009-2011 yıllarındaki Amerika'daki parasal genişlemenin sonucu olan ve "deli para" olarak adlandırılan paranın direkt altına yöneldiğini ve bunun sonucu olarak da altının 450 dolardan bin 900 dolara yükseldiğini belirtti.

AA