Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

BIST 100 hisse senetleri üçüncü gün üst üste düşerken, politik risklere bağlı olarak yatırımcıların Türkiye varlıklarına olan iştahının azalmasıyla Türkiye tahvilleri ve TL geriledi.

Meclis'te milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması Pazartesi kabul edilirken, Borsa Istanbul 100 Endeksi akşam saatlerinde kayıplarını hızlandırdı, endekste düşüş yüzde 3.4'e ulaştı. Türkiye'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisiyse 2 haftanın yükseğine tırmandı.

Capital Economics'in Londra merkezli analisti William Jackson, "Türkiye'deki politik ortam yatırımcıları giderek daha fazla endişelendiriyor. Parlamentodaki itiş kakış yatırımcı algısını etkilemiş olabilir. Bu gelişmeler risklerin altını çiziyor." dedi. 2 yıl vadeli Türkiye tahvilinin getirisi TSİ 15:04'te 11 baz puan yükselerek yüzde 9.33 seviyesine yükseldi. TL ise dolar karşısında yüzde 0.86 düşüşle 2.8282 TL seviyesine geriledi. BIST 100 Endeksi 8 Şubat'tan bu yana kapanış fiyatlarına göre en sert düşüşünü yaşarken, 3 günlük düşüşle toplam kayıplarını yüzde 4'e çıkardı.

Salı günü gelişmekte olan piyasalarda görülen geri çekilmeye Türkiye hisse senetleri de katıldı. Küresel hisse senetlerinden oluşan endeks de gelişmekte olan piyasa hisselerindeki düşüşe bağlı olarak son 1 ayın en büyük düşüşünü kaydetti. Küresel anlamda ekonomik büyümenin düşük seyretmesiyle riskli yatırımlara olan talep geriledi. Yatırımcılar bugün açıklanan ve son 3 yılın en düşük enflasyonuna işaret eden Nisan ayı TÜFE verisini de görmezden geldi.

Jackson, "Bugün küresel finansal piyasalarda olumsuz bir algı hakim. Türkiye bir çok gelişmekte olan ekonomiye göre yabancı sermayeye daha bağımlı ve bu nedenle Türkiye küresel risk iştahındaki değişimlere çok duyarlı." dedi.

Fed'in faiz artırım sürecinde daha ihtiyatlı davranacağının anlaşılmasıyla gelişmekte olan piyasa varlıklarına olan iştah artarken, Türkiye hisse senetleri yıl başından bu yana yüzde 15'lik bir ralli yaptı.

Yabancı yatırımcılar Türkiye hisse senetleri ve tahvillerine yıl başından 22 Nisan'a kadar geçen dönemde 4 milyar dolar yatırırken, bu rakam 2013'ten bu yana en yüksek yabancı yatırım girişi oldu.

TEB stratejisti Erkin Işık, "Önümüzdeki döneme dair Türkiye'ye ilişkin olumlu haberlerin bir çoğu fiyatlandı. Enflasyonda yaşanan baz etkisi ve gıda fiyatlarına bağlı düşüş muhtemelen sona erdi ve politik gerilimin artması muhtemel" dedi.