Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Et ve Süt Kurumunun (ESK) canlı hayvan ithalatında 400 bin besilik sığır için gümrük vergisi sıfırlanırken, özel sektör tarafından yapılan ithalat için gümrük vergileri yüzde 15'ten yüzde 60'a çıkarıldı.

Bakanlar Kurulu Kararı ile yıl sonuna kadar geçerli olmak üzere ESK tarafından yapılacak 400 bin besilik sığır ithalatı için gümrük vergisi sıfırlandı. Bunun yanı sıra Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünce (TİGEM) canlı hayvan ithalatında kullanılmak üzere yüzde sıfır gümrük vergili 150 bin damızlık sığır için tarife kontenjanı açıldı. Ayrıca ESK ve TİGEM'in 20 bin canlı koyun ve keçi ithalatı için gümrük vergisi sıfıra indirildi.

Özel sektöre yönelik de Resmi Gazete'de yayımlanan ve 60 gün sonra yürürlüğe girecek Bakanlar Kurulu kararı ile sıfır olan damızlık sığır gümrük vergisi yüzde 7,8’e, besilik sığır gümrük vergisi de yüzde 15’ten yüzde 60’a çıkarıldı. Kasaplık, besilik ve damızlık koyun ve keçi ithalatında ise gümrük vergisi alınmamaya devam edilecek.

"Karar küçük üreticiler için faydalı"

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkan Yardımcısı ve Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, özel sektör tarafından yapılan besilik hayvan ithalatının yurt dışındaki fiyatları da etkileyerek, yukarıya doğru tırmanmasına neden olduğunu, bunun da düşük maliyet beklentisiyle ithalata yönelen sektörün yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalmasına yol açtığını söyledi.

Bu adımın bir anlamda özel sektörün ithalat kapısının kapatılması anlamına geldiğini dile getiren Yalçındağ, "Türkiye'de mevcut durum değişene kadar besi materyali ithalatına ihtiyacımız var. Zaten küçük üretici ithalat yapamıyordu. Daha ziyade büyük üreticiler ithalat yapabiliyordu. Yaklaşık 5 bin hayvanı olan büyük üreticilere et fiyatları 1 lira değiştiğinde 1,5 milyon lira kar olarak dönüyor. Devlet eliyle ithal edilerek özel sektöre uygun koşullarda verilecek materyal küçük üreticiler için daha faydalı olacaktır. Bu yurt içinde 1 liradan milyonlarca lira kazanmaya yol açan spekülasyonları biraz da olsa engelleyebilir." diye konuştu.

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının sektörün yanında olduğunu her aşamada gördüklerini ifade ederek, küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin AK Parti hükümetleri döneminde destek kapsamına alındığını bildirdi.

Çelik, bunun da sektörün canlanmasına vesile olduğunu dile getirerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in ortak akıl toplantılarında sektörün gelişmesi yönünde düzenlemelerin olacağına ilişkin beyanlarının bulunduğunu söyledi.

Kurumlara ayrılan sıfır gümrük vergili 20 bin küçükbaş hayvan ithalat kontenjanının Türkiye üretimlerine göre çok cüzi olduğuna dikkati çeken Çelik, "Bu sektörümüzü olumsuz yönde etkileyecek bir karar değildir, tam tersi sektörümüzün Bakanlığın gündeminde olması dahi yetiyor. Sayının 20 bin olması bizim sektörümüzün ne kadar güçlü bir altyapısının olduğunun bir göstergesidir." dedi.

Türkiye'nin ithalata ihtiyaç duyan bir ülke olmadığını, tam tersi ihracat edebilecek güçte olduğunu belirten Çelik, küçükbaş hayvan sayısının sürekli artış gösterdiğini kaydetti.