Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, ham petrol fiyatlarının varil başına 44 doların altında seyretmesi ve durgun küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin artmasının etkisiyle, emtia hisselerindeki güçlü düşüşlerin öncülüğünde, kayıplarını altıncı güne genişletti ve Şubat ayından bu yana en uzun düşüş dönemini gerçekleştirmeye yöneldi.

Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.9 düşerek, Hong Kong saati ile 09.32'de 408.15 puana indi. Sanayi metallerindeki düşüşler, Avustralya hisse senetlerinin gösterge endeksinin son bir ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesine yardımcı oldu. Japonya piyasaları tatil nedeniyle Cuma gününe kadar kapalı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün yüzde 0.9 düşmesinin ardından yatay seyretti. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd. Sydney'dekiişlemlerde yüzde 7.8 değer kaybetti.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Hisse senedi piyasasındaki beklentiler, petrol fiyatlarındaki rallinin ortadan kalkması ile birlikte zayıflıyor görünüyor," dedi ve "Emtia fiyatlarındaki hareketler dikkate alındığında, ham madde ve enerji sektörleri zor bir seansa hazırlanıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Küresel hisse senetlerindeki kayıplar, MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'nin 12 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine gerilemesi ve ham petrol fiyatlarının 43.77 dolara toparlanmadan önce dün 43.65 dolara kadar çekilmesinin etkisiyle, Çarşamba günü Asya seansına da yansıdı. Tüm dikkatler, ABD, Çin ve İngiltere ekonomislerine ilişkin zayıflık işaretlerinin geldiği bir ortamda, Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verilerine çevrilmiş durumda.

Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 1.2 düşerken, Yeni Zelanda'da S&P/NZX 50 Endeksi fazla değişmedi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.5 düştü. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hand Seng China Enterprises Endeksi yüzde 0.9 geriledi.