Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(10.30'da güncellendi)

Altın fiyatları, Fed'in gelecek ayki toplantıda faiz artırımına gitme olasılığının güçlenmesi sonucu doların değer kazanması ve buna bağlıı olarak metalin alternatif yatırım olarak cazibesinin azalması ile birlikte, düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Spot altın yüzde 0.6 düşüşle ons başına 1,278.99 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 14.06'da 1,281.35 dolara geldi. Metal Pazartesi günü 1,303.82 dolar ile Ocak 2015'ten bu yana gün içi en yüksek seviyesini görmüştü.

Altın 2016 yılında, üç yıl üst üste değer kaybettikten sonra, kötüleşen küresel ekonominin, ABD'de düşük borçlanma maliyetleri döneminin sonlandırılmasını geciktirebileceği beklentisi ile yatırımcıların güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelmesi sonucu yüzde 21 değer kazandı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi Salı günü, iki Fed yetkilisinin Haziran ayındaki toplantıda faiz artırımı seçeneğinin masada olduğunu işaret etmelerinin ardından, bir yılın en düşük seviyesinden yükseldi.

Sucden Financial (HK) Ltd. Döviz ve altın geliştirme başkanı Raymond Mok, "Altının hafifçe geri çekilmesine karşın, bu hafta halen beklentim yukarı yönde," deid ve "Zayıf dolar ve düşük faiz artırımı beklentileri altın için destekleyici olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, Haziran ayında faiz artırımının "gerçek bir seçenek" olduğunu söylerken, San Francisco Fed Başkanı John Williams, ABD ekonomisinin trendini koruması durumunda faiz artırımını destekleyeeğini belirtti.

Yatırımcılar, vadeli işlemler verilerinin gösterdiği üzere, gelecek ayki Fed toplantısında faiz artırımı olasılığını yüzde 12 olarak görüyor. Aralarında St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın da olduğu Fed yetkilileri bu hafta konuşma yapacak.

Şanghay Altın Borsası'nda yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 1.1 düşüşle 267.8 yuana (ons başına 1,281.74 dolar) kadar geriledi.

Spot gümüş yüzde 0.7 düşerken, platin yüzde 0.5 ve palladyum yüzde 0.4 geri çekildi.

(10.30'da güncellendi)