Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Çarşamba gününe 2.8487 seviyesinden başlayan Dolar/TL , Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu arasında yapılan toplantının ardından gelen AK Parti'nin Mayıs ayında kongreye gideceği haberi sonrası 2.9763 seviyesine kadar ilerledi. TL dolar karşısında Mart 2009'dan beri en sert bir günlük düşüşünü gerçekleştirdi.

Uzmanlar, Salı günkü negatif ayrışmanın devam edip etmeyeceğinin olası tepki alımlarının gücüne bağlı olacağını belirtiyor.

Yurtdışındaki satış dalgasıyla birlikte gelişen piyasa paraları karşısında yükselen dolar, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu arasında varolduğu iddia edilen görüş ayrılıklarına ilişkin söylentiler ile yukarı yönlü hareketini hızlandırarak TL karşısındaki kazancını genişlettikten sonra, AK Parti'nin Mayıs ayında kongreye gideceği haberinin ardından 3 lira seviyesine yaklaştı.

Uzmanlar, Avrupa ve ABD'de bugün açıklanacak olan PMI verilerinin takip edileceğini, yurtiçinde Salı günkü negatif ayrışmanın devam edip etmeyeceğinin olası tepki alımlarının gücüne bağlı olacağını belirtiyor.

Dolar/TL Çarşamba günü 2.8445 ve 2,9763 seviyeleri arasında dalgalandı.

Lira karşısında, TSİ 21:32'de 2.9763 seviyesinde seyreden dolar, saat 22:21'de 2.9459 seviyesinde seyretti.

Güne hafif düşüşle başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100) Endeksi, yüzde 2'nin üzerinde düşerek yakalaşık 79,340 puana geriledi.

Türkiye 2 yıllık hazine tahvilinin faizi 10 baz puan artarak yüzde 9.33 oldu.

Bloomberg HT'de Ali Çağatay'ın sorularını yanıtlayan Phillip Capital FX İşlemleri Müdürü Mustafa Gözeler borsadan çıkan paranın dolara kaydığını belirtti. Gözeler, kurdaki artışın şahinleşen Fed'den kaynaklandığını, Fed'in faiz artışı için Haziran'ı oyunun içine soktuğunu bunun da dolarda değerlenmeye neden olduğunu söyledi.

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin kurdaki yükselişe dair Bloomberg HT'ye Mayıs'ta genelde borsa ve gelişen ülke kurlarında satış baskısı olduğunu, ancak içeride siyasi tarafta çok uzun zamandır fiyatlanmayan ve piyasaları etkileyen haber akışı olduğunu söyledi.

Metin, "Bu akşam Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları gelecek. Piyasa bu toplantıdan gelecek açıklamalara odaklanacak. Bundan sonraki süreçte siyasi taraftan gelecek açıklamalara göre dövizde hareketlilik göreceğiz " yorumunu yapmıştı.

TEB Yatırım/BNP Paribas stratejisti Işık Ökte ise son 2 gündür önemli fiyatlama değişimi olduğunu hatırlatarak "bu akşam gelecek haber akışı çok önemli ancak bir anda herşey güllük gülistanlık olmayacak. Haber akışına bakacağız. Daha da önemlisi doların diğer gelişen ülke para birimlerine karşı gidişatına bakacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise kurun 2.90'ın üzerine yükselmesinin volatiliteyi biraz daha artıracağını söyledi.

Paksoy "Kur 2.85 altına kalıcı gelmeden, borsa da 82.500'ü kalıcı olarak geçmeden temkinli olmak, içerideki ve dışarıdaki haber akışını takip etmek gerekir" diye konuştu.