Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi’nde perakende satışlar mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5, Avrupa Birliğinde (AB) de yüzde 0,7 azaldı.

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün yayımladığı verilere göre, bu yılın mart ayında mevsimsellikten arındırılmış perakende satışlar 19 üyeli Euro Bölgesi’nde bir önceki aya oranla yüzde 0,5 gerilerken, geçen yılın mart ayına kıyasla yüzde 2,1 yükseldi.

Tek para birliğinde perakende satışların martta önceki aya kıyasla yüzde 0,1 azalması, geçen yılın aynı ayına kıyasla da yüzde 2,6 artması bekleniyordu. Böylece, perakende satışlar Euro Bölgesi’nde piyasa beklentisinin altında gerçekleşti.

Veriler ayrıca, 28 üyeli AB’de perakende satışların mart ayında önceki aya oranla yüzde yüzde 0,7 gerilediğini ortaya koydu. AB’de perakende satışlar önceki yılın aynı ayına kıyaslandığında ise yüzde 2,4 artış kaydetti.

- Aylık azalışta gıda, içki ve tütün ürünleri etkili oldu

Euro Bölgesinde ve AB’de perakende satışlarda aylık bazdaki azalışta sırasıyla gıda, içki ve tütün ürünleri, gıda dışı ürünler ve otomotiv yakıtı etkili oldu.

Verinin mevcut olduğu ülkeler arasında, aylık bazda perakende satışında en fazla azalış görülen ülke yüzde 5,2 ile Portekiz oldu. Bunu yüzde 3,9’la Danimarka ve yüzde 1,8’le de Estonya izledi. Perakende satışları en fazla artan ülkeler ise yüzde 1,1’le Finlandiya, yüzde 0,9’la Slovakya ve yüzde 0,8’le de Bulgaristan olarak sıralandı.

Bu yılın mart ayı ile 2015 yılının mart ayı kıyaslandığında ise Euro Bölgesinde ve AB’de perakende satışlardaki artışa en fazla katkı otomotiv yakıtı, gıda dışı ürünler ve gıda, içki ve tütünden geldi.

Perakende satışlarında söz konusu dönemde en fazla artış görülen ülke yüzde 18,4’le Romanya oldu. Bunu yüzde 14,8’le Lüksemburg, yüzde 6,2 ile Bulgaristan ve yüzde 6,1’le de İrlanda izledi.

Bu dönemde perakende satışlarında azalış görülen ülkeler ise yüzde 4,9’la Danimarka ve yüzde 2,2 ile de Belçika olarak belirlendi.

AA