Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatırımcılara yerel siyasetin yatırım stratejileriii nasıl hızlı bir şekilde bozableceğinin bir örneğini gösterdi.

Bu haftanın son üç gününde, Türk Lirası, piyasaların  Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında, Başbakan'ın görevini bırakması ile sonuçlanabilecek krizin derinleşmesine reaksiyon vermesi ile birlikte, son iki aydaki kazançlarını geri verdi. Türkite ytahviller sert düştü ve hisse senetlerinin gösterge endeksi dğnyada en fazla kayıp yaşayan endeksler arasında yer aldı.

Son siyasei gelişmeler, Erdoğan'ın geçen yıl Ak Parti'ye Anayasa'yı değiştirmek için gereken çoğunluğu vermeyen seçimlerin ardından azalan gücünü genişletme isteğine karşı Türkiye'deki demokratik kurumların direnmekte yetersiz kaldığı endişelerini yeniden güçlendirdi. Burgan Yatırım Menkul Değerler'den Burak Demircioğlu, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, siyasi sorunların daha da artması durumunda, piyasa reaksiyonunun "çok sert" olabileceğini söyledi.

Londra'da Citigroup Inc.'nin Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika'dan sorumlu baş stratejisti Luis Costa, "Bu gibi sıkışmaların daha sık olacağını düşünüyorum" dedi ve " Bu yıl Türkiye'de yaz çok sıcak geçecek" değerlendirmesinde bulundu.

Costa, 2 yıl vadeli tahvilleri tutmaya devam etmesine karşın, Türk Lirası'nın dolar başına 3 TL seviyesine doğru gerilemesi durumunda, kısa vadeli TÜrk tahvillerinde satışların tetiklenebileceğini söyledi. TL dolar karşısına AK Parti'nin 15 gün içinde kongreye gideceği ve Davutoğlu'nın aday olmayacağı haberleri ile, yüzde 3.3 değer kaybderek, TSİ 22.22'de 2.9469 seviyesine geldi.

-Bloomberg News-