Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:35'te güncellendi)

Petrol, Kanada'daki üretimin çıkan büyük yangın dolayı kesilmesiyle kazançlarını ikinci güne taşırken, dolar bir yılın en düşüğünden yükselişini genişletti. Gelişmiş piyasa hisse senetleri yukarı tırmanırken, gelişen varlıklar Türkiye'deki siyası kargaşa nedeniyle geriledi.

S&P 500 Endeksi yarınki istihdam verisi öncesi hafif düşerken, Avrupa hisse senetleri de haftanın ilk kazancını gerçekleştirdi. Gelişen piyasa hisse senetleri ise yedi haftanın en düşük seviyesine geriledi. Kanada'da kontrol edilemeyen yangınlar ülkedeki petrol üretimini kesmesinin ardından petrok yukarı tırmandı. Türkiye 10 yıl vadeli tahvilleri, Başbakan'ın görevi bırakacağını açıklamasının ardından yüzde 9.5'i aştı.

Petrol 12 yılın düşüğünden yukarı çeken ralli, yılın başındaki kayıplara öncülük eden ham madde üretici hisselerini desteklerken, küresel büyümenin, daha yüksek şirket karı oluşturmak için çok yavaş olduğu endişeleri devam ediyor. Atlanta ve San Francisco Fed başkanları bu hafta yaptıkları açıklamda, Haziran ayında faiz artırımının masada olduğunu söyledi ve ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam verileri piyasanın Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentilerini şekillendirecek.

New York merkezli Pension Partners'in araştırma direktörü Charlie Bilello, "Şubat ayının düşüğünden çok güçlü bir rallinin ardından, beklenti benim düşündüğümden çok daha olumsuz." dedi ve "Bu durum güçlü bir hareketin ardından ve yarınki istihdam verisi öncesi, normal bir sindirme dönemi ya da konsolidasyon." diyerek görüş bildirdi.

 

-Hisse senetleri

S&P 500 Endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle 1 puandan az düşerek, 11 Nisan'dan beri en yakın seviyesine yakın seyretti. Nasdaq 100 Endeksi kazançlarını azalttıktan sonra hafif değişti. 

Perakendecilik hissleri, L Brands Inc.'nin ön ilk çeyrek karının beklentileri takip etmesinin ardından düştü. Hizmet ve telefon sektörü hisseleri yatırımcıların büyümeye daha az bağlı şirket tercihlerine teslim olmalarıyla geriledi. Tesla Motors, UBS Group AG'nin elektrikli araba üretimindeki yeni hedefinin "çok iyimser" olduğunu söylemsiyle yüzde 3.9 düştü. Petrol ve gaz üreticileri, petrolün varil başına 44 doları aşmasıyla yükseldi.

 

Londra'da Barclays Plc'nin varlık yönetim birimi yatırım strateji müdürü William Hobbs, "Piyasada hala oldukça tedbirli bir hava var." dedi ve "Dünya büyüyor ve yıla baktığımızda büyük olasılıkla biraz daha hızlı büyüyecek. Eflasyon geriliyor ve bu durum basitçe bu seviyelerde fiyatlanmadı." diyerek görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra'da yüzde 0.3 yükseldi. İsviçre, Danimarka, İsveç ve Finlandiya'daki piyasaların dahil olduğu bölgedeki tatiller dolayısıyla, işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 20 altındaydı.
Gelişen piyasa hisse senetleri, MSCI Gelişen Piyasa Endeksi'nin kayıplarını beşinci güne taşıyarak Aralık ayından beri en uzun düşüşünü gerçekleştirmesiyle geriledi.

-Tahviller

ABD 10 yıl vadeli hazine tahvilleri yükselişini dördüncü güne taşıdı. 10 yıl vadeli tahvil faizi 3 baz puan düşerek yüzde 1.74'e geriledi. Yatırımcılar daha fazla bilgi sahibi olmak adına yarın gelecek istihdam verisini bekliyor. 

İşsizlik başvuruları Nisan sonunda 17,000 - 274,000 arasında yükseldi. Bloomberg medyan tahmini ise 260,000'idi. Bir başka anket yarınki verinin, Mart ayındaki 215,000'lik istihdam artışından sonra, Nisan ayında 200,000 olacağını öngörmesiyle, istikrarlı olması bekleniyor.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından, Mayıs ayında kongre kararı alınması ve bu kongrede Başbakanlık'tan çekileceğini açıklamasının ardından, Türkiye tahvilleri düşerken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri bir ayın zirvesine tırmandı. Borsa Istanbul 100 Endeksi dalgalı seyrederken, Türk Lirası dün sekiz yılın en büyük düşüşünü gerçekleştirdikten sonra yüzde 2.1 yükseldi.

-Para Birimleri

Emtia ihracatı yapan ülkelerin parar birimleri, ABD'den gelen veri sonrası petrol fiyatlarındaki artıştan faydalandı. Avustralya ve Kanada dolarları kazançlara öncülük etti. Bloomberg Emtia endeksi dört gün sonra ilk kez yükseldi.

Doların 10 önemli para karşısındaki değerini gösteren bir gösterge, bir yılın en düşük seviyesinden yükselişini genişletti. Dolar, bu hafta iki Fed başkanının Haziran ayında faiz artırmının düşünülmesi gerektiğini açıklamasının ardından destek gördü.

-Emtia

Batı Teksas petrolü yüzde 2.4 yükselerek varil başına 44.74 dolara ilerledi. Kanada'da meydana gelen yangınlar, şirket açıklamaları ve Alberta'nın Spring Oil Sands Quarterly raporuna göre ülkenin günlük üretim kapasitesini 1 milyon varilden fazla etkiledi. Brent petrol yüzde 3.7 yükselerek varil başına 46.26 dolar oldu.

Altın vadelileri, dolardaki güçlenmenin metale olan talebi düşürmesiyle, kayıplarını üçüncü güne taşıyarak 5 haftanın en uzun düşüşünü gerçekleştirdi. Haziran vadeli altın yüzde 0.2 düşerek ons başına 1,272.30 dolara geriledi.

 

(23:35'te güncellendi)