Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye tahvilleri, yatırımcıların Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevinden ayrılmasıyla sonuçlanacağı ifade edilen politik gerginliğin ekonomik maliyetlerini değerlendirmesiyle hisse senetleriyle birlikte geriledi

10 yıl vadeli Türkiye tahvilinin getirisi Başbakan Davutoğlu'nun Mayıs sonunda görevi bırakacağı beklentisiyle TSİ 10:59'da 32 baz puan yükselişle Ağustos'tan bu yana en büyük artışı kaydederek yüzde 9.95'e ilerledi. Borsa İstanbul 100 Endeksi düşüşünü 5. güne taşıyarak yüzde 1.5 geriledi. Davutoğlu ve Erdoğan arasındaki görüşmenin sonuçlarıyla yeni bir politik belirsizlik dönemi belirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın anayasa değişikliğini mi yoksa erken seçimi mi gündeme taşıyacağı ve ekonomi politikasının yol haritasının nasıl şekilleneceği gibi sorular gündeme gelecek. Bu gelişmeler, Türkiye varlıklarında Fed'in faiz artırımları konusunda daha ihtiyatlı bir konuma gelmesi ve enflasyondaki yavaşlama neticesinde TCMB'nin 13 ayın ardından faiz indirimi alanı kazanması gibi yeni oluşan iyimserlikleri tehdit edebilir.

BGC Partners başekonomisti Özgur Altuğ bugün yazdığı müşteri notunda, "Yeni kurulacak hükümetin tüm enerjisinin başkanlık sistemi gibi politik konulara harcanmasıyla reform süreci yavaşlayacak" dedi. Altuğ, "Merkez Bankası'nın faiz indirimi için sahip olduğu alan oldukça kısıtlı olacak ve hatta belki de bu alanın tamamı kaybolacak. Erken seçim tartışmaları ve TL'deki olası değer kaybı Türkiye büyümesini olumsuz etkileyecek" ifadelerini kullandı.

TL, dün 8 yılın en sert kaybını yaşamasının ardından bugün TSİ 11:40'ta yüzde 1.4 yukarıda seyrediyor.

Bloomberg News