Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Altın, ABD tarım dışı istihdam verisi ardından yükselerek, haftalık kayıplarını sildi. ABD'den Cuma günü gelen veri, tarım dışı istihdam artışında Nisan'da yedi ayın en düşük seviyesini işaret etti. Bu durum, Fed'in faiz artırımına gitmesini zorlaştırıyor.

ABD'de Çalışma Bakanlığı'nın Cuma günkü açıklamasına göre Mart ayında revize edilmiş 208,000'lik verinin ardından istihdam verisi, Nisan ayında 160,000 artış kaydetti. Bloomberg anketine aktılan uzmanların medyan tahmini 200,000 seviyesinde idi. ABD Nisan ayı işsizlik oranı yüzde 5.0 düzeyinde gerçekleşirken, ücret artışları hızlandı.

Altın vadelileri bu yıl başından Perşembe gününe kadar yüzde 20 tırmanarak, 2006'dan bu yana en güçlü yıl başlangıcını gerçekleştirdi. Altının yükselişinde, Fed'in parasal sıkılaştırmada yavaş hareket edeceği yönündeki spekülasyon etkili oldu. Düşük faizler de, faiz ödemesi yapmayan ve temettü dağıtmayan altın için destekleyici bir unsur oldu. Fed'in gelecek ay faiz artırımına gitme ihtimali, Perşembe günkü yüzde 10 seviyesinden yüzde 4'e gerilerken, 2016 yılı başında yüzde 75 seviyesinde bulunuyordu.

Chicago'da RJO Futures kıdemli piyasa stratejisti Phil Streible, “istihdam verisi, Fed'in Haziran ayında faiz artırımına gitme ihtimalinin masada olduğunu düşünenler için yıkıcı oldu. Şimdi ise ihtimal önemli ölçüde azaldı. Sonuç olarak altın ve gümüş, yukarı gidiyor ve önceki zirvelerine yaklaşabilirler” dedi.

Comex'te işlem gören altın vadeli kontratlar, New York saatiyle 08:50'de yüzde 1.5 yükselerek 1,291.20 dolar seviyesine tırmandı. Değerli metal bu hafta yüzde 0.1 artış kaydetti.

(16:30'da güncellendi)