Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, Kanada'daki yangının üretimi olumsuz etkilemesi ve ABD'de petrol üretiminin Eylül 2014'ten bu yana en düşük seviyesine inmesinin ardından varil başına 44 doların üzerinde tutundu.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, önceki iki seansta yüzde1.5 değer kazandıktan sonra fazla değişmedi. Royal Bank of Canada'nın rapporuna göre, Kanada'da yangından dolayı petrol üretimi günlük 1 milyon varil ya da yüzde 40 düşebilir. Wood Mackenzie'ye göre, ABD'nin rekor seviyelerdeki petrol stoku, Kanada'daki yangından dolayı azalabilir. ABD'de petrol üretimi, Çarşamba günü açıklanan resmi rakamlara göre, son sekiz haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Petrol bu yılın başlarında 2003'ten bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından, ABD'de üretimin düşmesinin küresel arz fazlasını azaltacağı beklentisi ile sıçrama yaptı. Bisan ayındaki toplantıda üretimin dondurulması konusunda diğer ülkeler ile anlaşamaya İnran, devlete ait petrol şirketinin bir yetkilisine göre, bir ya da iki ay içinde,üretim kotaları konusunu görüşmeye hazır olabileceğini belirtti.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Kanada'daki yangın petrol fiyatlarını destekliyor," dedi ve "ABD'de üretimin doğru yönde ilerlediği konusunda açık bir trend var. Bu durum fiyatları olumlu etkiliyor ve sermaye harcamalrında gördüğümüz kesintiler dikkate alındığında, devam edecek gibi görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 19 sent düşerek, Hong Kong saati ile 09:03'te varil başına 44.13 dolara indi. Kontrat Perşembe günü 54 sent yükselerek 44.32 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 53 altındaydı. Fiyatlar bu yıl yüzde 3.9 geriledi.

Temmuz vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 12 sent yükselerek vaaril başına 44.89 dolara çıktı. Kontrat Perşembe günü 39 sent yükselerek 45.01 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 19 sent primli işlem gördü.