Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:40'ta güncellendi)

Küresel hisse senetleri, ABD'de son yedi ayın en yavaş istihdam artışının, merkez bankası teşviğinin etkinliğini yitirmekte olduğu kaygılarını artırmasının ardından Şubat ayından bu yana en kötü haftasını gerçekleştirmeye yönelirken, ABD Hazine tahvilleri düştü, altın yükseldi.

ABD hisse senetleri, istihdam verisinin hayalkırıklığı yaratan ekonomik veriler listesine eklenmesinin, Fed'in faiz artırım beklentilerini azaltmasıyla yüzde 0.6 kadar düştükten sonra kayıplarını sildi ve 16:00'da yüzde 0.3 yükseldi. Avrupa hisse senetleri istihdam verisi sonrası kayıplarını azalttı.

 

S&P 500 Endeksi, altının bir haftanın en büyük yükselişini gerçekleştirerek madencilik sektörünü desteklemesiyle, kayıplarını azalttı. Petrol ise varil başına 45 doların üzerine çıktı.

LPL Financial yatırım stratejisti ve ekonomisti John Canally, "Piyasanın ilk tepkisi insanların Haziran'da faiz artışını masadan kaldırmasıydı." dedi ve "Bu veri çok da felaket değildi. Müthiş de değildi, kötü de değildi. Şimdi odaklar haftasonu ve önümüzdeki hafta Çin'den gelecek veriye çevrildi. Küresel büyüme hikayesi ya onaylanacak ya da yalanlanıcak." diyerek görüş bildirdi.

Küresel hisse senetlerindeki geri çekilme, dünya ekonomisindeki kırılganlığı işaret eden veriler ile birlikte, Mayıs ayının ilk haftasında hızlandı. Karışık gelen şirket karları da piyasalara fazla yardımcı olmazken, yatırımcılar merkez bankası teşviklerinin etkinliğini sorguluyor. Traderlar, Fed'in önümüzdeki aylarda faiz artırımlarına gideceği beklentilerini düşürdü.

Eppstein, Almanya'da MPPM EK işlem müdürü Guillermo Hernandez Sampere, "En fazla endişe halen, büyümenin korkulandan daha yavaş olması ve merkez bankalarının çok pasif kalması ya da hatta piyasanın güvenini kaybetmesi," dedi "İnce buz üzerinde yürüyoruz ve Fed'in işgücü piyasasını yakından izlemesinden dolayı daha fazla hayalkırıklığı yaşamamamız gerek. Eğer veriler çok iyi çıkarsa, Haziran'da faiz artırımına gidileceği beklentisi güçlenir

Gelişen piyasalar, Türkiye, Polonya ve Güney Afrika'daki önemli gelişmelerin etkisi ile son dört ayın en kötü haftalık performasına yöneldi. ABD ham petrolü düştü ve bir ayı aşkın sürenin ilk haftalık kaybına hazırlanıyor. Sanayi metalleri 2013'ten bu yana en büyük haftalık kaybına ilerliyor. Tahviller ve dolar bu ortamda en fazla kazanan varlıklar oldu ve ABD doları göstergesi bu yılın en iyi haftasını yaşarken, Almanya tahvilleri değer kazandı.

S&P 500 endeksi New York saati ile 16:00'da yüzde 0.3 yükselerek, üç günlük düşüşünü durdurdu. 

Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 0.4 düşerek, haftalık kaybını yüzde 2.9'a çıkardı.  Madencilik ve enerji hisseleri, petrol ve adi metallerdeki düşüşleri takip ederek sektör grupları arasındaki en kötü performansları sergiledi.

Gelişen piyasalar endeksi yüzde 0.6 gerileyerek, haftalık kaybını yüzde 4.5'e çıkarttı ve 2016 kazancını yüzde 1.1'e kıstı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi hafif yükselerek haftalık yüzde 1.5 artışa ulaştı. Dolar, 3 Mayıs'ta 2014 Ekim ayının en düşüğüne geriledikten sonra, yen karşısında yüzde 0.1 değer kaybederek 107.14'e geldi.

Haziran vadeli Batı Teksas petrolü, 34 sent yükselerek varil başına 44.66 dolara geldi. Petrol vadelileri bu hafta yüzde 2.7'lik düşüş gerçekleştirerek, arka arkaya dört haftalık kazancını durdurdu.

Altın, istihdam raporunun Fed'in faiz artırımı olasılığını azaltmasının ardından bir haftanın en iyi kazançlarını gerçekleştirdi. Haziran vadeli altın vadelileri, yüzde 1.7 yükselerek ons başına 1,294 dolara ilerledi. Metal bu haftayı yüzde 0.3 yukarıda tamamladı.

 

(23:40'ta güncellendi)