Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD dışında zayıflayan piyasalara ve ülke içinde tekleyen talebe karşın, Amerkan istihdam makinesi oldukçaince ayarlanmış durumda ve çalışıyor.

Nisan ayı istihdam raporu , bu durumun sürüp sürmeyeceği konusunda işaretler verecek. Cuma günü TSİ 15:30'da açıklanacak olan bu veri, ayrıca, ekonominin, iki yılın en yavaş çeyrek dönem büyümesinina rdından nasıl bir performans göstermeye hazırlandığına dair işaretler de verecek.

New York'ta Deutsche Bank Securities Inc. baş ABD ekonomisti Joseph LaVorgna, "Nisan istihdamı makul çıkacak," dedi ve "Trndden hoşlanan istihdam verileri çok fazlasını yapmaz, ancak zayıf bir veri, beklentilerin değişmesinde çok daha etkili olma potansiyeline sahip. İnsanlar ikinci çeyrekte sıçrama olacağı fikrine yeniden dönecek" şeklinde görüş bildirdi.

Çalışma Bakanlığı'nın açıklayacağ verilerde şu noktalara bakılacak;

İstihdam

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, önceki ay 215,000 artan tarım dışı istihdam verisinin Nisan ayında 200,000 artması bekleniyor. Bu, ilk çeyrek ortalaması olan 209,000 artış ile uyumlu.

Ancak bu hafta ortasında ADP'nin açıkladığı Nisan ayı özel sektör istihdam verisi, üç çeyrektir yavaşlayan ekonomi ile birlikte, işverenlerin şe alım konusunda biraz isteksiz olabileceği yolundaki endişeleri artırdı. Çarşamba günkü ADP verisi, özel sektör istihdamın Nisan'da 156,000 arttığını gösterdi. Bu Nisan 2013'ten bu yana en düşük seviyeyi işaret ediyor.

Ekonomistler, 1973'ten bu yana 300,000 seviyesinin altında en uzun seyrini gösteren ve sağlıklı işgücü piyasasını ile uyumlu olduğu düşünülen haftalık işsizlik başvuruları verisini işaret ederek, işe alımlarda keskin bir düşüş ihtimalinin çok düşük olduğunu kaydediyorlar. Diğer bir olumlu işaret ise, ISM'in ekonominin yaklaşık yüzde 90'ını kapsayan hizmet sektörünü gsöteren endeksinin istihdam ölçümündeki artıştı.

Dahası, istihdam verileri muhtemelen, Verizon Communications Inc.'nin 13 Nisan'da açıkladığı 40,000 kişinin işten çıkarılmasından da fazla etkilenmeyecek. Hükümet verileri, ayın 12'nci gününü içeren ödeme dönemi referansının herhangi bir kısmında ödeme yapılan her çalışına içeriyor. Dahası, Çalışma Bakanlığı'nın grev aktivite raporunda sayılması için, işçilerin tüm ödeme dönemi boyunca çalışmaması gerekiyor.

İşsizlik oranı

Bloomberg'in derlediği anketteki medyan sonuca göre işsizlik rakamının Mart'taki yüzde 5 seviyesinden Nisan'da yüzde 4.9 seviyesinde geçekleşerek tekrar 2008'den bu yana en düşük seviyeye gerilemesi bekleniyor. Bu seviye Fed yetkililerinin tam istihdam düzeyi dahilinde gördükleri bir rakam, ya da bu rakamın enflasyonu aşağı yönlü baskılayan seviyenin altında olduğu söylenebilir.

Ekonomistler, çalışma yaşındaki nüfusun ne kadar büyüklükte bir kısmının çalışmakta olduğunu ya da iş aradığını gösteren işgücüne katılım oranının yüzde 63 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyor. Bu rakam Mart 2014'ten bu yana en yüksek seviye ve ümidini yitirerek iş aramaktan vazgeçen bireylerin de iş gücü piyasasına geri dönmekte olduğuna işaret ediyor.

Verilerde diğer dikkat edilmesi gereken nokta da ekonomik nedenlerden dolayı yarı zamanlı çalışan Amerikalıların sayısı olacak. Bu rakam Mart'ta 6.12 milyona yükselerek Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı ve eksik istihdam rakamının da birlikte yükselmesine sebep oldu.

Fed Başkanı Janet Yellen işgücüne katılım ve eksik istihdam rakamlarını yakından takip ediyor.

Ücretler

İstihdam piyasasındaki daralma saatlik kazançların büyümesini hızlandırır. Şimdilik, ücretlerdeki iyileşme dirençliydi ve bu durum ekonomik büyümeyi sınırladı.

Bloomberg anketine göre, ortalama saatlik kazançların Mart'a göre yüzde 0.3 yükselmesi beklenirken, yıllık toplam kazanç yüzde 2.4'e ulaşabilir. Resesyonun sonundan bu yana, ücretlerdeki artışların ortalaması yüzde 2.1 seviyesindeydi.

RBS securities ve Morgan Stanley ekonomistlerine göre, takvim etkisinin bir yansıması olarak Nisan ayında bir hızlanma yaşanabilir. Nisan ayının 15'i işsizlik anketine katıldığı için ayda iki kere yapılan ödemelerin ankete dahil edilmiş olma olasılığı bulunuyor.

İstihdamın içeriği

Sektörlere göre istihdam, kimi sektörlerde istihdam artarken yurtdışı piyasalardaki yavaş büyüme ve enerji yatırımlarındaki düşüşe bağlı sektörlerdeki kayıplara işaret edebilir.

İmalat istihdamı, Mart'ta yaşadığı 2009'dan bu yana en büyük kayıp olan 29.000 seviyesindeki düşüşün ardından Nisan'da da 5.000 düşebilir. Bu beklentiye ilişkin bir işaret Pazartesi günü açıklanan ISM anketinde Nisan ayı istihdam göstergesinin 5. ay üst üste gerilemesiyle görülmüştü.

Ekonomistler perakende de işe alımların, ilk üç ayda 181.000 artarak Kasım 1994'den bu yana en yüksek artışı kaydetmesinin ardından Nisan ayında azalmış olabileceğinden şüpheleniyor.

Morgan Stanley ekonomisti Ted Wieseman, ABD'nin orta batısı ve doğu yakasında Mart ortasında mevsim normallerinin üstünde, Nisan ayının ilk yarısında mevsim normallerinin altında kalan hava sıcaklığının mevsimsel istihdamı olumsuz etkilemiş olabileceğini söylüyor. Wieseman'a göre perakendecilikte son dönemdeki güçlü rakamlar satışlar durağan seyrederken "sürdürülebilir gözükmüyor".