Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Cuma gününe 2.9238 seviyesinden başlayan Dolar/TL , sabah saatlerinde yönünü yukarı çevirdi ve 2.93 seviyesini aşarak 2.9370'li seviyelere tırmandı. Ardından bir miktar hız kaybederek 2.93'ün altına gerileyen dolar/TL 2.92'li seviyelerdeki seyrini sürdürüyor.

Küresel piyasalarda güçlenen ABD Doları'nın Türk Lirası karşısındaki yükselişi, siyasi taraftaki kargaşamnın etkisiyle desteklendi. Dolar/TL Çarşamba günü, piyasa kapandıktan sonra akşam saatlerinde 2.97 seviyesini aştı.

Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'de teşkilatlara atama yetkisinin merkez karar ve yönetim kuruluna (MKYK) devredilmesinin ardından Çarşamba akşamı baş başa görüşmüştü. Görüşmenin ardından AK Parti'nin Mayıs ayında olağanüstü kongreye gitme kararı çıkmasıyla birlikte 2.97 seviyesinin üzerine tırmanan dolar/TL, bir miktar geri çekilmesine karşın 2.90 seviyesinin üzerinde tutundu. Perşembe günü ise Başbakan Davutoğlu'nun öğle sonrasında konuyla ilgili yaptığı açıklamalarıyla sert düşertek 2.90 seviyesinin altını gören kur, takip eden işlemlerde tekrar yükselerek Perşembe gününü 2.9238 seviyesinden kapattı.

BloombergHT Sabah Raporu programında, Cuma günü doların seyrine ilişkin yorumda bulunan Akbank'tan Evren Kırıkoğlu, tüm dünyada gelişen piyasalarda dolara karşı bir zayıflama söz konusu olduğunu belirtti. Bunun sebebi olarak makro taraftaki unsurların öne çıktığını ifade eden Kırıkoğlu, büyüme göstergelerinin zayıflamasını işaret etti. “TL'de içerideki kendi risklerine ek olarak yurdışındanda bu anlamda olumsuz etkileniyor” diyen Kırkoğlu bugün ABD'den gelecek verilere ilişkin ise, ücretler tarafında beklentilerinin “kuvvetli” olduğunun altını çizdi.

Cuma günü 2.9218 ve 2.9371 seviyeleri arasında dalgalanan dolar/TL'nin bir yıllık kazancı, Perşembe günkü kapanış fiyatı 2.9238'e göre yüzde 8.62 oldu.

Dolar/TL TSİ 09:58'de yüzde 0.17 yükselerek 2.9283 seviyesinden işlem gördü.

Hisse senetleri tarafında güne yüzde 0.03 artıda başlayan Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi, yüzde 0.5 azalarak 78,660 puan seviyesine geldi.

Türkiye 2 yıllık hazine tahvillerinin faizi 19 baz puan artarak yüzde 9.70 oldu.

Erken seçim ihtimali ve dolar/TL