Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Başbakan Davutoğlu'nun parti kongresini toplayarak aday olmayacağını açıklamasının ardından erken seçim endişelerinin oluşmasıyla ve para politikasının rotasında oluşması muhtemel değişim nedeniyle Türk lirasında politik riskin artacağına yönelik beklentiler fiyatlanmaya başlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın anayasayı değiştirmeye yetecek çoğunluk kazanmaya yönelik çabalarıyla birlikte erken seçim mümkün olabilir.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun desteğiyle atanan yeni TCMB Başkanı Çetinkaya'nın arkasındaki desteğin zayıflamasıyla para politikasındaki yeni adımları tahmin etmek artık daha zor olabilir.

TL, dolar karşısında TSİ 16:44'te 2.9133'ten işlem görürken Türk lirasının haftalık kaybı son 6 yılın en sert düşüşüyle yüzde 4'e ulaştı.

Morgan Stanley

Morgan Stanley raporunda, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun görevinden ayrılmasıyla Türkiye'de politik riskin geri döndüğünü ve bu durumun "TCMB'nin 24 Mayıs'ta gerçekleşecek sıradaki toplantısında faiz koridorunun üst bandında 50 baz puan daha indirim yapma olasılığının bariz bir biçimde azaldığı" anlamına geldiğini söyledi. Morgan Stanley 50 baz puanlık bir indirim yerine 25 baz puanlık bir indirimin ya da hiç indirim yapılmamasının daha büyük bir ihtimal olduğunu söyledi.

Morgan Stanley, "Türkiye devlet tahvillerinde ayı görüşe geçiyoruz ve tahvil yatırımcılarına 2023 vadeli tahvilleri satmalarını, 2 yıllık USD/TL swaplarını ödemelerini tavsiye ediyoruz." tavsiyesinde bulundu.

Morgan Stanley, yatırcılara 2023 vadeli Türkiye tahvillerini satmayı tavsiye ederken, 10 yıl vadeli tahvil getirisinin önümüzdeki 3 ay içerisinde yüzde 10'dan işlem görmesini bekliyor.

Raporda, Türkiye'nin "Önümüzdeki 6-8 aylık dönemde politik risklerin tekrar arttığı" bir döneme girdiği belirtildi.

Ercan Ergüzel ve diğer Morgan Stanley analistlerinin kaleme aldığı raporda, "Döviz kuru tavsiyelerimizde ayı görüşümüzü koruyoruz ve Dolar/TL kurunun yıl sonunda 3.20'ye yöneleceğini öngörüyoruz." denildi. 

Morgan Stanley, yeni bir seçim döngüsü, para politikasına ilişkin riskler ve güvenlik endişelerinin TL için başlıca riskler olduğunu söyledi.

Raporda, 27 Nisan'da döviz ihalelerine son veren Merkez Bankası'nın tekrar döviz ihalelerine başlayarak gelişmelere cevap verebileceği savunuldu ve "Artan yurtiçi politik risklere bağlı olarak TL'de volatilitenin sürmesi hafife alınamaz" denildi.

Erken seçim veya referandum gerçekleşmesi durumunda para ve maliye politikalarının daha genişlemeci olabileceğini ifade eden Morgan Stanley analistleri, bu durumun mali denge ve enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü riskler oluşturacağını söyledi.

Commerzbank

Commerzbank, Türkiye'nin 2016 yılındaki GSYİH büyüme oranı tahminini yüzde 4.1'den yüzde 3.5'e, 2017 yılı tahminini yüzde 4'ten yüzde 2.5'a düşürdü. Commerzbank raporunda, politik gelişmelerin yatırım harcamalarını etkileyeceği ve bu nedenle 2016 ve 2017'de büyüme beklentilerinin düşürüldüğü belirtiliyor.

Banka dolar/TL kurunun yıl sonunda ulaşacağı seviyeyi ise 3.00'dan 3.25 seviyesine yükseltti. Commerzbank 2. çeyrek itibariyle dolar/TL beklentisini 2.90'dan 3.00'a yükseltti.

Raporda, Davutoğlu'nun Başbakanlığı bırakacak olmasının, erken seçim ve başkanlık sistemi arayışı için yolu açtığı ifade ediliyor.

Commerzbank, TL cinsi varlıklar için daha yüksek risk primi talep edileceğini belirtiyor.

Raporda, Commerzbank'ın en geç Ağustos'ta seçim beklediği ifade ediliyor ve bu nedenle politik riskin yüksek seyretmeye devam edeceği söyleniyor. Commerzbank bu çerçevede likiditenin dar ve volatilitenin yüksek olduğu bir döneme girilebileceğini ifade ediyor.

UniCredit

UniCredit raporunda, son siyasi gelişmelerin Türk Lirası'ndaki ve ruble, Hindistan Rupisi ve Güney Afirka Randı gibi diğer gelişen piyasa paralarındaki aşağı yönlü beklentiyi güçlendirdiği belirtildi.

Raporda, “Başbakan'ın istifası TCMB arkasındaki desteği azaltacak çünkü Merkez Bankası içerisinden bir yetkilinin Başkan olarak atanmasını destekleyen, Davutoğlu ve Başbakan Yardımcısı Şimşek idi” ifadesi yer aldı.

Bankaya göre önemli derecede zayıflayan merkez Bankası desteği ile para politikasında hata yapma ihtimali artıyor.

UniCredit diğer gelişen piyasa paralarına göre TL'deki aşağı yönlü beklentisini koruyor.

HSBC

HSBC, Türkiye'deki makro temellerin Güney Afrika ve Rusya'dan daha hızlı iyileşmesi nedeniyle Türk Lirası'nda görece olumlu görüşünü koruyor ve randı ve rublesi karşısında yukarı yönlü pozisyon almayı tercih ediyor.

Son gelişmelerin ardından artan riske dikkat çeken HSBC, bu durumun TL için risk oluşturduğunu ve kısa vadeli volatiliteyi tetikleyebileceğini vurguladı.

Yinede TL'de olumlu görüşünü sürdüren banka, ABD Doları'ndansa Güney Afirka Randı, Rus Rublesi karşısında TL'de uzun pozisyon alma yönündeki görüşünü koruyor.

Societe Generale

Politik risklerin artacağına dair endişelerle Societe Generale TL/rand uzun pozisyon işlem tavsiyesini kapattığını duyurdu. SocGen Türkiye'de politik risklerin görece risk dengesini bozacağını tahmin ediyor.

Kurum, önümüzdeki dönemde politik belirsizliğin TL'nin volatilitesi üzerindeki yansımasının olumsuz olacağını söylüyor. SocGen ayrıca, para politikası bağımsızlığının da odak noktasında kalarak TL üzerinde etkili olabileceğini savundu.

SocGen dolar/TL'de yıl sonu beklentisi olan 3.10 TL'yi korudu.

London Capital Group

London Capital Group'tan İpek Özkardeşkaya TL'de konsolidasyon yaşanmasına rağmen, politik risklerin yakın zamanda hafiflemeyeceğini düşünüyor.

Özkardeşkaya, Türkiye'nin yeni bir politik kargaşa dönemine adım atmakta olduğunu söylerken, TL'de yukarı yönlü düzeltmelerin baskı altında kalmaya devam edeceğini söylüyor.

Özkardeşkaya'ya göre, TL'nin mevcut risk priminin, faiz politikasının Çetinkaya yönetiminde belki de fazlaca genişlemeci olabileceğine dönük beklentileri de yansıtması gerekecek.

Rabobank

Bankaya göre Başbakan'ın istifası, TL'de geçtiğimiz yılın sonunda oluşan yapıcı görüşü test ediyor.

Rabobank, Türkiye siyasetinde artan belirsizliğin riskli varlıklara olan talebin kırılgan olduğu bir döneme denk gelmesi nedeniyle TL'de, kısa dönemde aşağı yönlü beklenti içerisinde.

Banka, Fed'in Haziran ayında faiz artırımına gitme ihtimalinin görmezden gelinemeyeceğini, TL'nin bu nedenden dolayı da dolar karşısında korunmasız olduğunun altını çiziyor.

Bununla beraber banka, dolar/TL'de bu hafta görülen sert yükselişin ardından kazançlarını geçtiğimiz yılın 3.0752 seviyesine doğru genişletebilmesi için, bir miktar geri çekilme beklemenin mantıklı olacağını düşünüyor.

Roubini Global Economics

Roubini Global Economics'ten Maya Senussi, Türkiye'de politik gelişmelerin yeniden bir risk kaynağı olarak ortaya çıktığını düşünürken, TL için ayı görüşünü ifade ediyor.

Senussi'ye göre, erken seçim riski de dahil olmak üzere politik belirsizliğin artması ile birlikte TCMB'nin düşen enflasyon ile birlikte fazlaca güvercin duruşu sermaye girişlerinde düşüşle neticelenebilir.

Senussi, carry trade'nin azalması durumunda ya da risk algısının değişmesi durumunda özellikle TL'nin etkilenebileceğini düşünüyor.