Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en etkili 3 tahvil traderı ve New York Fed Başkanı, Nisan ayında istihdam verisinin beklenenden dha zayıf çıkmasına karşın, Fed'in faiz artırımı yolunda olduğunu işaret ediyor.

Dünyanın en büyük tahvil fonunun eski yöneticisi Bill Gross, politika yapıcıların Haziran ayındaki gelecek toplantıda harektee geçebileceğini söyledi. Allianz SE'nin baş ekoni danışmanı Mohamed El-Erian, Fed'in bu yıl iki kez hareket edebileceğini belirtti. Pacific Investment Management Co.'dan (Pimco) Mark Kiesel ve New York Fed Başkanı William Dudley benzer yorumalrda bulundu.

Yatırımcılar ve politika yapıcılar, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına göre 200,000 artması beklenirken 160,000 artan ABD Nisan ayı tarım dışı istihdam verisinin Fed'i devre dışı bırakmayacağını düşünüyorlar. Fed Başkanı Janet Yellen ayrıca, geçen yıla göre yüzde 2.5 ile beklenenden daha fazla artan ücretleri de izliyor.

Janus Global Unconstrained Bond Fund'ın yöneticisi Gross, 6 Mayıs'ta Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Haziran'ın devre dışı olduğuından emin değilim," dedi ve "Yellen, istihdamdan faha fazla, ücretler üzerinde odaklanıyor. Yüzde 2.5 ile, ücretler yükseliyor" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'de gösterge Hazine tahvilleri Pazartesi günü fazla değişmedi ve buna bağlı olarak, 10 yıllıkların faizi Tokyo saati ile 10:51'de yüzde 1.78'de kaldı.

Aynı zamanda Bloomberg News'un köşe yazarı da olan El-Erian, 6 Mayıs'ta Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "En az bir kere faiz artıracaklarını düşünüyorum ve bu yıl iki kez artırabilirler," dedi ve "Fed'in bir penceresi var. Göreceli olarak sakin finans piyasaları ve değer kaybeden dolar, politika yapıcıların harekete geçmesini kolaylaştıracak" dedi.

Pimco'dan Kiesel, Bloomberg Television'a 6 Mayıs'ta yapptığı değerlendirmede, işgücü piyasasının kademeli iyileştiğini söyledi ve "Yıl sonuna kadar muhtemelen bir ya da iki faiz artırımı ile başlayacaklar," dedi.

Dudley, New York Times'ta, 6 Mayıs'ta, istihdam evrilerinin açıklanmasından sonra yayınlanan mülakatında, bu yıl iki kez faiz artırımı beklemenin makul olduğunu belirtti.