Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(11:35'te güncellendi)

Çarşamba gününe 2.95'in üzerinde başlayan Dolar/TL , TSİ yaklaşık 09:00'da yönünü yukarı çevirerek 2.97 seviyesini aştı.

Dolar/TL, saat 11:20'de yüzde 0.76 yükselerek 2.9731 seviyesinden işlem gördü.

ABD merkez bankasının Federal Danışma Konseyi, 2016 yılında bir ya da iki faiz artırımına gidilmesi önerisinde bulundu. Konsey, "Verilerdeki iyileşme ile birlikte, Konsey, federal fon faizinde yıl sonuna kadar, zamanı iyi belirlenmiş ve iletişimi iyi yapılmış bir ya da iki faiz artırımının Fed'in görevlerini yerine getirebilmesi için basiretli bir adım olacağını düşünüyor" dedi.

Bununla birlikte yakın zamanda bölgesel Fed Başkanları'ndan gelen şahin yanlısı açıklamalar da doların yükselişini destekledi. Goldman Sachs Group Inc. Salı günü, dolardaki düşüşün sona erdiğini açıklamıştı.

Siyasi alandaki gerginliklerin geçtiğimiz hafta artış göstermesi ve politika belirsizklerin bu hafta da devam etmesi dolar/TL'nin yukarı yönlü hareketinde etkili oldu.

Sabah saatlerinde en düşük 2.9434 seviyesini gören dolar/TL, 2.97 seviyesinin üzerine tırmandı. Doların Türk Lirası karşısında bir yıllık kazancı, Salı günkü 2.9502'lik kapanış fiyatına göre yüzde 9.49 olarak gerçekleşti.

Çarşamba gününe yüzde 0.13 artıda 78,906.87 puandan başlayan Borsa istanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi, yüzde 0.79 azalarak 78,179 puan oldu.

Bugün veri trafiğinin zayıf olduğunu ifade eden uzmanlar, piyasalarda iç dinamiklerin öne çıkacağını belirtiyor.

Türkiye 2 yıllık gösterge tahvilin faizi 9 baz puan artarak yüzde 9.81 seviyesine geldi.

"Türk Lirası risklere açık"

Burgan Portföy Yatırım Bölümü Başkanı Berna Özdemir Bloomberg HT'ye siyasi riskin artması ve gelişen ülkelere para girişinin tıkanmasıyla birlikte kurda yukarı hareket görüldüğünü belirtti.

Özdemir, "dolar küresel olarak değer kazanma sürecine girdiyse TL üzerinde daha fazla risk faktörü çalışacak.. Merkez Bankası'nın faiz indiriminden kaçınıp kaçınmayacağını bilmiyoruz. TL'de volatilite arttı ancak enflasyon iyi gidiyor, küresel anlamda düşük faiz ortamı var. Bu ortamda Türk Lirası risklere açık" ifadelerini kullandı.

Lira cinsinden varlıklara olan algı olumsuza dönüyor

ING müşteri notunda bankanın stratejisti Petr Krpata'nin, dolar/TL'ye ilişkin yukarı yönlü beklentisi yer aldı. Petr, yeni hükümete geçiş sürecinin yumuşak olması durumunda Türk Lirası'nın sınırlı sıçrama yapmasını bekliyor. Bununla beraber, ING stratejisti siyasi belirsizlik nedeniyle TL'deki yükselişin kısa ömürlü olmasını bekliyor.

Ashmore ise bir mülakatta, değerlemelerin ucuz ve cazip olması nedeniyle Brezilya tahvillerini Türkiye tahvillerine tercih ettiğini ifade etti. Ashmore, Türkiye tahvillerinin ve TL'nin, siyasi risk primi nedeniyle pahalı olduğunu ekledi.

Bloomberg'den alınan üç günlük dolar/TL grafiğine göre Salı günü en fazla 2.9744 seviyesine tırmanan doların, TL karşısındaki bir günlük kazancı yüzde 0.80'in üzerine çıkmasının ardından dolar/TL kuru 2.97 seviyesinin altına geriledi. 

(11:35'te güncellendi)