Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Küresel piyasalarda doların gelişen ülke para birimlerine karşı değer kazanmasının da etkisiyle Türk Lirası dolar karşısında değer kaybetti. Güne 2.95'in üzerinde başlayan ve ilerleyen saatlerde 2.97'ye kadar yükselen Dolar/TL 'de yükselişin sürebileceği belirtiliyor.

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan Bloomberg HT'ye kurda 3'ün üzerine hareket olsa da kalıcı olmasını beklemediklerini kaydetti.

Doğan, "2. çeyrek için ana senaryomuzda kurda 2.80-3.05 arasında dalgalanma bekliyoruz" dedi. 3 seviyesinin üzerinde kalıcı bir hareket oluşması için yurtiçinde siyasi risklerin veya jeopolitik risklerin daha farklı bir boyuta taşınması gerektiğini belirten Doğan, "Önümüzdeki dönemde 3'ün üzeri görülebilir ancak ilk etapta 3'ün üstünde kalıcı bir hareket oluşmasını beklemiyoruz" şeklinde konuştu.

" 3-3.04 aralığının görülmesi yüksek ihtimal"

Işık FX Araştırma Müdürü Veli Kocatürk dolar/TL'de son dönemdeki hızlı geri dönüşün iç dinamiklerdeki belirsizliklerden kaynaklandığını belirtti. Bu hafta kurda daha yüksek seviyelerin test edilebileceğini ifade eden Kocatürk "Bu hafta 2.97'nin üzerinde kapanan bir kur yeniden 3-3.04'ün önünün açılma ihtimalinin yüksek olduğunu gösterir" dedi.

Burgan Portföy Yatırım Bölümü Başkanı Berna Özdemir ise BloombergHT'ye yaptığı değerlendirmede siyasi riskin artması ve gelişen ülkelere para girişinin tıkanmasının kurda yukarı yönlü harekete neden olduğunu belirtti.

Özdemir, "dolar küresel olarak değer kazanma sürecine girdiyse TL üzerinde daha fazla risk faktörü çalışacak.. Merkez Bankası'nın faiz indiriminden kaçınıp kaçınmayacağını bilmiyoruz. TL'de volatilite arttı ancak enflasyon iyi gidiyor, küresel anlamda düşük faiz ortamı var. Bu ortamda Türk Lirası risklere açık" ifadelerini kullandı.

"TL'de düşüşün başlarındayız"

Ekonomist Dr. Evren Bolgün "Genel görüntüye bakılırsa Dolar/TL siyasi risk priminden dolayı daha yukarı seviyeleri zorlayacak gibi görünüyor...Siyasi belirsizlik devam ettiği için TL'de ve Borsada aşağı düşüşün başlarında olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.

Zirve Forex Kurucu Ortağı Kemal Cenk Erdem "Hem iç politika riski, hem Merkez Bankası'ndan gelebilecek faiz indirimi riski, hem de sıcak paranın korunması için konumlanması gereken Döviz riski var. O yüzden bizim tarafımız biraz sıkıntılı" dedi. Erdem önümüzdeki günlerde Türkiye'nin kendi iç fiyatlamasını yapacağını söyledi. Erdem, "3'ü test edeceğimizi düşünüyorum. Ama eğer faiz tarafında istikrarı ve düzeni koruyabilirsek kurun 3.20'lere gitmesinin ülke olarak bizi çok rahatsız edeceğini düşünmüyorum" dedi.

Bloomberg'den alınan üç günlük dolar/TL grafiğine göre Salı günü en fazla 2.9744 seviyesine tırmanan doların, TL karşısındaki bir günlük kazancı yüzde 0.80'in üzerine çıkmasının ardından dolar/TL kuru 2.97 seviyesinin altına geriledi.