Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, iki bölgesel Fed Başkanı'nın faiz artırımıyla ilgili açıklamalarının ardından daha sıkı Fed para politikasına ilişkin trader beklentileriyle, önemli paraların çoğu karşısında değer kazandı.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve Kansas Fed Başkanı Ester George, Perşembe günü ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda merkez bankasının yapılacak hamleyi çok fazla erteleyerek varlık balonunu canlandırdığını belirtti. Genellikle para politikasına ilişkin zıt görüşlerde olan iki merkez bankası başkanının da bu yıl Federal Açık Piyasa Komitesi'nde (FOMC) oy hakkı bulunuyor.

ABD'de faizlerin artırılacağına ilişkin beklentiler doları destekliyor. ABD parasının 10 önemli para karşısındaki değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, iki haftalık yükselişini tamamlamak üzere. ABD Doları'nın yüzde 2'lik kazancı, yaklaşık bir yılın en güçlü iki haftalık yükselişi olacak.

Traderlar, ABD 2 ve 10 yıllık tahvilleri arasındaki faiz farkını iki aydan uzun bir bir sürenin en düşük seviyesine getirdi. Vadeli kontratlar, bu yıl Fed'in faiz artırımına gitmesine yüzde 53 ihtimal veriyor. Bu haftanın başında ise söz konusu oran yüzde 45 düzeyinde bulunuyordu. Bir sonraki Fed para politikası toplantısı 14-15 Haziran'da gerçekleştirilecek.

Londra'da Canadian Imperial Bank of Commerce Döviz stratejisi birim yöneticisi Jeremy Stretch, “ABD 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki sıkışma, ABD faiz artırımı beklentilerinin dolar lehine yeniden fiyatlanmasını yansıtıyor. Dünkü Fed konuşması önemliydi; özellikle de bugün gelecek perakende satışlar verisi tarafından desteklenirse. Haziran'da artırım olacak mı? Büyük olasılıkla hayır. Piyasa yılın geri kalanı için fazla mı rahat? Kesinlikle” şeklinde açıklamada bulundu.

Dolar, Londra saatiyle 10:45'te eurp karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.1346 seviyesinden işlem gördü. ABD parası, Avustralya Doları karşısında yüzde 0.6 yükselerek 72.83 ABD centinden işlem görürken, Yeni Zelanda Doları karşısında yüzde 0.3 güçlenerek 67.99 ABD centinden alıcı buldu.