Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Goldman Sachs Group Inc de, euronun değerinin yıl sonuna kadar eşitleneceği (parite seviyesi) beklentisinden vazgeçen artan sayıda kurumun arasına katıldı.

New York merkezli Goldman Sachs, Avrupa ortak para biriminin 2016 yılında 1 dolar ya da altına ineceğine ilişkin tahmininden vaz geçme konusunda Deutsche Bank'a katıldı. Döviz strateji şefi Robin Brooks'un başkanlığındaki analistler, Cuma günü hazırladıkları bilgilendirme notunda, Goldman Sachs'ın, euronun dolar karşısında 12 aylık dönemde 1.05 dolarda işlem göreceği tahmininde bulunduğunu kaydetti. Bu, önceki tahminin 95 sent üzerinde.  Euromoney dergisine göre dünyanın ikinci en büyük döviz tratderı Deutsche Bank, euro için yıl sonu tahminini 1 dolardan 1.05 dolara yükseltti.

Stratejistler ve yatırımcılar, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) diğer bir gevşeme adımının ortak para biriminin değer kaybetmesini sağlayamamasının ardından, euro için beklentilerini revize ediyor. Euro 31 Aralık'tan bu yana yüzde 4.1 değer kazandı ve o dönemde Bloomberg'in anketine katılan ve oranı yüzde 80'e çıkan yılın ilk yarısında zayıflama bekleyen analistleri şaşırttı. Ardından, 14 banka Avrupa ortak para biriminin dolar karşısında 2016 yılının sonuna kadar parite seviyesine ya da altına inebileceği tahmininde bulundu. Şimdi ise, Bloomberg'in verilerine göre, yalnızca beş banka parite beklentisini koruyor.

Brooks, bilgilendirme notunda, "AMB'nin kısa vadede etkin bir gevşemeye gidebileceği konusunda şüpheliyiz," dedi ve "Doları yükselten temel göstergeler değildi. Bundan ziyade, merkez bankası davranışıydı" şeklinde görüş bildirdi.

Euro dolar karşısında Cuma günü yerek saat ile 17:00'de 1.1309 dseviyesinde seyrediyordu.

Her iki banka da euronun uzun vadede zayıflayacağına ilişkin tahminlerini koruyor.

Brooks, Goldman Sachs'ın euronun 24 ayda 95 set seviyesine (önceki tahmini olan 90 sentin üzerinde) ve 36 ayda 90 sent seviyelerine düşmesini beklediğini belirtti.

Deutshe Bank, Alan Ruskin ve George Saravelos'un 12 Mayıs tarihli raporuna göre, euronu dıkar karşısında 2017 sonuna kaar 90 sent seviyesine düşeceğini öngörüyor. Bu daha önceki tahmin olan 85 sentin üzerinde.