Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Küresel piyasalardaki satış baskısına iç siyasi gelişmeler eklenince dolar dün 29 Şubat’tan beri ilk kez 2.98 TL’yi aştı. Cuma günü 2.97’nin hemen altında haftayı tamamlayan dolar dün 2.9870 TL’yi gördükten sonra akşam saatlerinde yeniden 2.98’in altına gevşedi.

Son 10 günde lokal Döviz satışlarının 7 milyar dolara ulaştığını kaydeden bankacılar, bu durumun kurun daha da tırmanmasını engellediği belirtiyor. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın işaret edeceği bir başka siyasiye bırakacak olması ve sonrasında ekonomi yönetiminin ve politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin belirsizlikler ise TL’deki satış baskısını kuvvetlendiriyor.

Doların tüm gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında değer kazanmaya başlamasının Türk Lirası açısından siyasi risklerin fiyatlanmaya başladığı döneme gelindiğini gösterdiğini vurgulayan bankacılar, onun için Türk Lirası’nda bu kadar hızlı bir değer kaybı yaşandığını ifade ediyor. Öte yandan 10 yıllık gösterge faiz yüzde 10.24’e, iki yıllık faiz ise yüzde 9.78’e yükseldi. Borsa İstanbul ise yüzde 1.04 düşüşle 76 bin 999 puandan kapandı.

Habertürk