Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:30'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, ekonomik verisinin Fed'in bu yaz faiz artırımına gidebileceği olasılığıyla düştü ve hazine tahvili faiz eğrisi 2007'den beri en darına doğru geldi. Petrol emtiadaki ralliye öncülük etti.

S&P 500 Endeksi, enflasyon verisinin Fed'in faiz artırımı yapacağı olasılığını artırmasıyla dünkü rallisini sildi. Pound, yapılan bir ankete göre İngiltere'nin AB'de kalmasını destekleyenlerin sayısının yükseldiğini işaret etmesiyle yukarı tırmandı. Petrol, New York'ta varil başına 48 doları geçerken, altın bakır ile arttı.

Küresel hisse senetleri, yatırımcıların Fed'in faiz artırımını ne zaman yapacağına dair ipuçlarını mercek altına almasıyla, 20 Nisan'da dört ayın zirvesine yükseldikten sonra kazançlarını genişletememişti. Hayal kırıklığı yaratan imalat verisinden bir gün sonra bgünkü veri tüketici fiyatlarının ve yeni ev inşaatının yükseldiğini gösterdi.

New York'ta JonesTrading Institutional Services LLC küresel piyasalar uzmanı olan Yousef Abbasi, "Fed hisse senedi piyasalarını korkutuyor." dedi ve "İnsanlar dünden sonra piyasaları takip ediyordu ancak Fed açıklamalarının ardından, ayaklarını gazdan çekti ve bu da biraz vakum etkisi oluşturdu." diyerek görüş bildirdi.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart ve San Francisco Fed Başkanı John Williams, Fed'in bu yıl en az iki faiz artırımına gidebileceğini belirtti. Dallas Fed Başkanı Robert Kaplan ise faiz artırımının yakın zamanda geçerkleşebileceğini söyledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, ham petrolün varil başına 48 doların üzerine çıkmasını sağlayan kazançlarının bir kısmını geri vermesinin ardından hafif değişti. Vodafome Group Plc, telekomünikasyon hisselerinin yükselmesini sağladı. Avustralya doları, merkez bankasının son politika toplantısının tutanaklarınının faizin indirilmesinden kaçınılacğını işaret etmesinin ardından güç kazandı.

Yatırımcılar, İngiltere'de tüketici fiyatlarındaki artışın Nisan ayında beklenmedik bir şekilde yavaşladığını gösteren verinin ardından, merkez bankalarının karşı karşıya kaldıkları zorlukları hatırladı. ABD'de Salı günü açıklanacak olan verilerin enflasyonun geçen ay hızlandığını göstermesi bekleniyor. Yatırımcılar, diğer merkez bankaları enflasyonu yükseltme konusunda güçlük çekerken, Çarşamba günü açıklanacak olan Nisan ayı FOMC toplantı tutanaklarından Fed'in faiz politikasının görünümüne ilişkin işaretler bulmaya çalışacak.

Düsseldorf, Almanya'da Lampe Asset Management'den Michael Woischneck, "Şimdi temel olarak petrol fiyatları ve merkez bankalarından dolayı yukarı yönde hareket ediyoruz; Fed'in harekete geçmeyebileceğine ilişkin daha fazla işaret var," dedi ve "Volatiliteden çıktığımızda durum ilginç olacak. Bunu yapabilirsek, bu yıl yeniz irveler görebilirz. Şimdilik, belirsizlik var" şeklinde görüş bildirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, erken saatlerde 3 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, Londra saati ile 16:30'da yüzde 0.1 düştü. 

S&P 500 Endeksi, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.9 düşerek 2,047.16'ya gerileyerek, yükselen petrol fiyatlarının tetiklediği enerji üreticilerindeki ralliyle ve Apple ile olan sıçrayışını durdurdu. Dow Jones Sanayi Endeksi ise yüzde 1 düştü.

Dolar, yüzde 0.1 yükselerek 109.09 yen olurken, euro başına ise hafif değişerek 1.1317'den işlem gördü.

Batı Teksas petrolü, yüzde 1.2 yükselerek, New York'ta varil başına 48.31 dolara ilerledi. Petrol, ABD petrol stoklarının geçtiğimiz hafta düştüğü beklentileriyle ve Nijerya ve Kanada'daki üretim kaybıyla yedi ayın zirvesine yükseldi.

(23:30'da güncellendi)