Advertisement
BLOOMBERGHT GÜVEN ENDEKSİ ABONE OL

Bloomberg HT Tüketici Güven Ön Endeksi Mayıs ayında bir önceki ayın nihai endeksine göre yüzde 2,74 azalarak 77,31 değerini aldı. Hafif inişli çıkışlı olsa da Tüketici Güveninin Ocak ayından bu yana yatay bir seyir izlediğini görüyoruz.

Endeksin detaylarına baktığımızda, düşüşün en büyük nedeni tüketim eğilimindeki gerileme olarak ortaya çıkıyor. İçinde bulunduğumuz dönemin dayanıklı tüketim malları ile otomobil ve konut alımı için uygunluğunu ölçen Bloomberg HT Tüketim Eğilimi Ön Endeksi Mayıs ayının ilk yarısında yüzde 15,73 gibi güçlü oranda düşüş göstererek 48,14 değerini almıştır. Diğer önemli bir faktör de tüketicinin bir önceki aya ilişkin mevcut durum algısındaki bozulmadır. Mevcut durum algısı ve tüketim eğilimindeki düşüşün temel nedeni finansal piyasalardaki olumsuz seyir diyebiliriz. Döviz ve faizde yukarı yönlü hareketlenme tüketici güvenini olumsuz etkilemiş görünüyor. Finansal piyasalardaki olumsuz seyrin ise global ekonomideki gelişmelerin uluslararası piyasaları olumsuz etkilemesi ve iç siyasi gelişmelerden kaynaklandığını söyleyebiliriz.

Sonuç olarak, Mayıs ayının ilk yarısında tüketici güveni düşmekle birlikte, Türkiye ekonomisinin gelecek 12 ayına ilişkin beklentilerde bir önceki aya ilişkin bozulma değil, bir miktar iyileşme izleniyor. Önümüzdeki aylarda gelecek 12 aya ilişkin beklentilerin ne yönde seyredeceği, tüketici güveninin genel seyri üzerinde de önemli bir belirleyen olacak.